Nalewka na jabłkach na alkoholu

zdrowy domowy napój alkoholowy! Napój jabłkowy na alkoholu to kolejna opcja przetwarzania zbiorów jabłek, którą można podawać jako napój na świątecznym stole lub spożywać jako lek. Przygotowuje się po prostu, nalega szybko, każdy sobie z tym poradzi.
tasiyLAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 18 g
148 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d 1 h

nalewka jabłkowa na alkohol jest jednym z najłatwiejszych do przygotowania domowych napojów alkoholowych i nie wymaga specjalnych umiejętności ani użycia specjalistycznego sprzętu. Po tygodniu od rozpoczęcia nalegania można go podać na stole lub wykorzystać do celów terapeutycznych.

wszelkie jabłka nadają się do przygotowania nalewki, ale słodkie jesienne odmiany najlepiej ujawniają smak i aromat. W letnich jabłkach nie ma wystarczającego smaku, a nalewka może nie być idealna.

umyj jabłka i wysusz. Jeśli masz pewność co do jakości owoców, nie obieramy Skórki. Jeśli używane są owoce kupione na rynku, lepiej je obrać, być może zostały przez coś przetworzone.

pokrój każde jabłko na ćwiartki, usuń nasiona i rdzeń. Pozostałe kawałki jabłka kroimy tak małe, jak to możliwe. Mogą to być cienkie plasterki lub plastry wycięte obieraczką do warzyw.

do przygotowania nalewki używamy szklanego lub emaliowanego pojemnika. Wkładamy do niego jabłka, napełniamy alkoholem i szczelnie zamykamy pokrywką. Aby uzyskać przyzwoity wynik, nalewka nie powinna być wystawiona na działanie promieni słonecznych, dlatego natychmiast usuwamy ją w ciemnym miejscu. Zostawiamy go tam na 6-7 dni. W tym czasie nic nie robimy i nie przeszkadzamy nalewce.

siódmego dnia przygotowujemy syrop cukrowy. Połącz cukier i wodę w rondlu, zagotuj i gotuj na minimalnym ogniu przez około 15 minut. Wyłącz ogień i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

wyjmujemy nalewkę alkoholową ze spiżarni i filtrujemy. Możemy użyć do tego drobnego sitka lub kilku warstw gazy. Jeśli w domu są filtry do kawy, możesz ich użyć.

Odcedzoną nalewkę łączymy z syropem cukrowym, kilkakrotnie wstrząsamy butelką, aby równomiernie połączyć płyny i wysyłamy do lodówki na 1-2 dni.

nalewka jest całkowicie gotowa, możemy podać ją do stołu lub przechowywać w zamkniętych butelkach w ciemnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g

Podobne przepisy