skład / składniki
metoda gotowania
Sosna to wyjątkowa roślina, w której przydatne są nie tylko szyszki, ale szczególnie. A jeśli szyszki są również niedojrzałe, to na ogół jest to magazyn składników odżywczych: różnych witamin (na przykład grupy B I C), mikro - i makroelementów. A im młodsze szyszki, tym bardziej uzdrawiający będzie napój! Idealnie byłoby, gdyby szyszki nie przekraczały długości trzech centymetrów.
do zaparzenia tej niezwykłej i bardzo zdrowej herbaty potrzebne są niedojrzałe szyszki. Jednocześnie mogą być zarówno świeże, jak i suszone. W każdym razie napój okaże się aromatyczny i niezwykle zdrowy. To, czego potrzebujesz, w zimnych porach roku lub latem, kiedy za oknem jest ponuro i chłodno.
dla odmiany szyszki można łączyć z różnymi ziołami. Pozwoli to uzyskać inny odcień smaku i doda właściwości leczniczych. Ale dzisiaj przygotujemy klasyczną wersję herbaty-bez dodatków.
więc moje szyszki pod bieżącą wodą suszymy ręcznikiem. Następnie posiekaj. Można je zmiażdżyć lub przeciąć nożem. Rozdrobnione szyszki są przenoszone do miski lub szklanki.
gotujemy wodę. Woda musi być czysta-źródlana, filtrowana, butelkowana ze sklepu. Lepiej nie używać wody z kranu do przygotowywania napojów - ostatecznie zepsuje to ich smak.
gdy woda się zagotuje, wlej pokruszone szyszki. Przykryj pojemnik pokrywką, możesz nawet położyć na wierzchu ręcznik złożony dwukrotnie. Pozwól napojowi parzyć w ciepłym miejscu przez kwadrans.
gdy minie określony czas, zdrowy napój o oryginalnym smaku będzie gotowy.
dobrego zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Woda - 0 kcal/100g
- Szyszki sosnowe - 0 kcal/100g