Syrop z czarnego bzu i jabłek

domowy napój witaminowy dla całej rodziny. Syrop z czarnego bzu i jabłek to świetna alternatywa dla zakupionych napojów. Ten przepis zapewnia skoncentrowany preparat, z którego łatwo jest przygotować świeży kompot o każdej porze roku.
KalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 26 g
122 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Mój czarny bez, Jeśli na jagodach pozostaną gałązki, należy je odciąć. Moje jabłka, Wytnij rdzeń z nasionami.

2. Przygotowane składniki rozprowadzamy na patelni z grubym dnem, przykrywamy pokrywką, wysyłamy na bardzo małym ogniu. Gotuj przez 45 minut, nie dodawaj wody, jabłka i czarny bez podczas gotowania wypuszczą sok. 

3. Przetrzyj całą masę przez sito, ciecz musi zostać wyciśnięta tak bardzo, jak to możliwe. Wlej cukier do powstałego soku, wyciśnij sok z cytryny, Wyślij do ognia, zagotuj, a następnie natychmiast wlej do wstępnie wysterylizowanych butelek. 

syrop można przechowywać w chłodnym miejscu przez rok, a otwartą butelkę przez dwa tygodnie.& nbsp; napój jest dość skoncentrowany, dlatego przed wypiciem rozcieńcza się go zimną, przefiltrowaną wodą lub gorącą przegotowaną. 

ciesz się doskonałym smakiem napoju na zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czarny Bez - 73   kcal/100g

Podobne przepisy