Pikantny dżem jabłkowy z borówkami i cynamonem
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw musisz przygotować syrop: w tym celu włóż cukier do dużego naczynia i napełnij wodą. Doprowadź syrop do wrzenia i włóż do niego borówki brusznicy. Ponownie doprowadzamy wszystko do wrzenia. Ostudzić, a następnie ponownie zagotować.
jabłka słodkie lub słodko-kwaśne obieramy i wydrążamy, a następnie kroimy je w duże plasterki. Jabłka wkładamy do borówki brusznicy, w razie potrzeby dodajemy cynamon i gotujemy do miękkości. Gotowy dżem wlewa się do słoików i zwija.
borówka brusznica z jabłkami jest gotowa! Dżem ma przyjemny aromat i słodko-kwaśny smak, doskonale komponuje się z naleśnikami, naleśnikami i po prostu można go posmarować bułką.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g