skład / składniki
metoda gotowania
chleb świętojański to proszek z suszonych owoców chleba świętojańskiego. Jego ojczyzną są Kraje śródziemnomorskie, a smak jest kawowo-słodki. Chleb świętojański jest bogaty w witaminy i pierwiastki śladowe, nie powoduje alergii i nie zawiera substancji wpływających na psychikę i uzależniających (które są dostępne w kawie, kakao, czekoladzie).
1. Aby przygotować kakao z chleba świętojańskiego, wlej wymaganą ilość mleka do rondla i podpal.
2. Przesiać proszek z chleba świętojańskiego do głębokiej miski, dodać do niego trochę ciepłej wody i dobrze zagnieść.
3. Wprowadzamy wodny roztwór chleba świętojańskiego do mleka i stopniowo mieszając trzepaczką doprowadzamy mieszaninę do wrzenia.
4. Wyłącz ogień pod patelnią, w razie potrzeby dodaj cukier i mieszając ponownie włącz ogień. Gotuj napój na małym ogniu przez kolejne 3-4 minuty.
5. Gotowe kakao z chleba świętojańskiego wlewa się do filiżanek i podaje na gorąco z ulubionymi wypiekami lub innymi smakołykami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Carob - 222 kcal/100g