skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie nadzienia. Bierzemy masło, powinno być miękkie. Drobno posiekaj koperek. Wymieszaj olej, koperek i pół cytryny, podziel na około 11 części i włóż do zamrażarki.
przekręć piersi w miejscu ze smalcem, solą i pieprzem. Dodaj jedno jajko i 250 g mleka, wszystko odpowiednio wymieszaj.
przygotuj ciasto: wymieszaj mleko ,jajko i mąkę, aby nie było grudek. Ciasto powinno być jak naleśniki.
zmiażdż Bochenek w blenderze na okruchy.
robimy kotlety: układamy mięso mielone( lepiej na dłoni, więc wygodniej), kładziemy masło na środku, owijamy, aby olej był w środku. Zanurz kotlet w cieście, a następnie w bułce tartej, uformuj "piłkę". Gotować na rozgrzanym oleju słonecznikowym(nie mam dużego rondla, tam smażę)
kładziemy na blasze do pieczenia i przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku(180C)(przykrywam folią,aby się zagotowała).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g