jajecznica w naleśnikach szpinakowych

co może być lepszego niż jajecznica w naleśnikach na śniadanie!
KaroAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 35 % 12 g
węglowodany 41 % 14 g
202 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
wymieszaj wszystkie składniki naleśników. Mleko może iść więcej, wszystko zależy od jego zawartości tłuszczu i mąki. Najpierw dodaję 1 szklankę, a potem, jeśli to konieczne, więcej. Odstaw ciasto na 20-30 minut. Wziąłem posiekany mrożony szpinak-rozmrażałem go wcześniej.

piecz naleśniki.

gotowy naleśnik kładziemy na patelni, którą należy posmarować masłem (może być roślinny, kto lubi), natychmiast rozbijamy na nim jajko i sól i pieprz.

naleśnik należy natychmiast podwoić. Poczekaj 2-3 minuty, aż białko będzie gotowe. Aby przyspieszyć proces, możesz przykryć patelnię pokrywką. Ogień powinien być słaby.

gotowy naleśnik szpinakowy posyp tartym serem i od razu podawaj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy