jajecznica w naleśnikach szpinakowych
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
wymieszaj wszystkie składniki naleśników. Mleko może iść więcej, wszystko zależy od jego zawartości tłuszczu i mąki. Najpierw dodaję 1 szklankę, a potem, jeśli to konieczne, więcej. Odstaw ciasto na 20-30 minut. Wziąłem posiekany mrożony szpinak-rozmrażałem go wcześniej.
piecz naleśniki.
gotowy naleśnik kładziemy na patelni, którą należy posmarować masłem (może być roślinny, kto lubi), natychmiast rozbijamy na nim jajko i sól i pieprz.
naleśnik należy natychmiast podwoić. Poczekaj 2-3 minuty, aż białko będzie gotowe. Aby przyspieszyć proces, możesz przykryć patelnię pokrywką. Ogień powinien być słaby.
gotowy naleśnik szpinakowy posyp tartym serem i od razu podawaj!
piecz naleśniki.
gotowy naleśnik kładziemy na patelni, którą należy posmarować masłem (może być roślinny, kto lubi), natychmiast rozbijamy na nim jajko i sól i pieprz.
naleśnik należy natychmiast podwoić. Poczekaj 2-3 minuty, aż białko będzie gotowe. Aby przyspieszyć proces, możesz przykryć patelnię pokrywką. Ogień powinien być słaby.
gotowy naleśnik szpinakowy posyp tartym serem i od razu podawaj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g