skład / składniki
metoda gotowania
1. Za pomocą kuchenki mikrofalowej (lub kuchenki) rozpuść masło, pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
2. Wlej mleko do odpowiedniego pojemnika, który powinien być wystarczająco duży i głęboki. Lepiej, jeśli nie jest od razu z lodówki, a także - temperatura pokojowa.
3. Rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. Dodaj żółtka do miski z mlekiem. Wlej ekstrakt waniliowy i dokładnie ubij wszystko, aż będzie gładkie trzepaczką lub mikserem.
4. Przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia do głębokiego dużego pojemnika. Dodaj do nich cukier granulowany, wlej sól i wszystko bardzo dobrze wymieszaj trzepaczką, aby produkty były równomiernie połączone.
5. Następnie wlej mieszaninę jajek do mieszanki mąki, dobrze wymieszaj wszystko, aż się połączą i będą gładkie. Wlej schłodzone stopione masło i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
6. Teraz ubij białka w puszystą, stromą pianę mikserem. Dodaj je do ciasta, wymieszaj delikatnymi ruchami, starając się zachować blask ciasta. Ważne jest, aby robić to ostrożnie! W przeciwnym razie gofry nie będą przewiewne!
7. Włączamy kuchenkę elektryczną, podgrzewamy urządzenie, smarujemy płytki olejem roślinnym. Rozłóż ciasto w formie w zależności od wielkości form. Zwykle wystarczy 30-40 ml ciasta na jeden wafel. Pieczemy gofry na złoty kolor.
niech gofry trochę ostygną. Są niesamowicie przewiewne i pachnące!
dekorujemy belgijskie gofry według własnego gustu i podajemy je do herbaty lub kawy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g