wafle belgijskie

aromatyczna i chrupiąca, Super Puszysta uczta na herbatę lub kawę! Belgijskie gofry powietrzne są tak łatwe do przygotowania z najbardziej zwykłych produktów i jak niesamowity jest wynik! Dzieci szczególnie lubią takie gofry, ale wielu dorosłych nie odmówi tak aromatycznego i apetycznego przysmaku. Gofry można przygotować na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Można je zabrać ze sobą. A jeśli przyjaciele lub krewni niespodziewanie przyjdą odwiedzić, przepis stanie się prawdziwym ratownikiem.
KatrinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 59 % 27 g
243 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Za pomocą kuchenki mikrofalowej (lub kuchenki) rozpuść masło, pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

2. Wlej mleko do odpowiedniego pojemnika, który powinien być wystarczająco duży i głęboki. Lepiej, jeśli nie jest od razu z lodówki, a także - temperatura pokojowa.

3. Rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. Dodaj żółtka do miski z mlekiem. Wlej ekstrakt waniliowy i dokładnie ubij wszystko, aż będzie gładkie trzepaczką lub mikserem.

4. Przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia do głębokiego dużego pojemnika. Dodaj do nich cukier granulowany, wlej sól i wszystko bardzo dobrze wymieszaj trzepaczką, aby produkty były równomiernie połączone.

5. Następnie wlej mieszaninę jajek do mieszanki mąki, dobrze wymieszaj wszystko, aż się połączą i będą gładkie. Wlej schłodzone stopione masło i jeszcze raz dobrze wymieszaj.

6. Teraz ubij białka w puszystą, stromą pianę mikserem. Dodaj je do ciasta, wymieszaj delikatnymi ruchami, starając się zachować blask ciasta. Ważne jest, aby robić to ostrożnie! W przeciwnym razie gofry nie będą przewiewne!

7. Włączamy kuchenkę elektryczną, podgrzewamy urządzenie, smarujemy płytki olejem roślinnym. Rozłóż ciasto w formie w zależności od wielkości form. Zwykle wystarczy 30-40 ml ciasta na jeden wafel. Pieczemy gofry na złoty kolor.

niech gofry trochę ostygną. Są niesamowicie przewiewne i pachnące!

dekorujemy belgijskie gofry według własnego gustu i podajemy je do herbaty lub kawy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy