skład / składniki
metoda gotowania
"Cinzano" to marka włoskiego wermutu produkowanego od 1757 roku. Jak każdy inny wermut, doskonale nadaje się do przygotowywania różnorodnych koktajli, których przepisów jest niezliczona ilość. A biorąc pod uwagę, że zawsze jest miejsce na eksperyment, to jest nieskończone! Spróbuj zrobić koktajl z "Cinzano Limetto", który ma subtelny cytrusowy smak, ponieważ jest wytwarzany z soku z limonki i ekstraktów ze skórki cytryny. Ma delikatny żółto-jasnozielony kolor i przyjemną goryczkę. Bierzemy więc Shaker, wkładamy do niego kilka kostek lodu i wlewamy 35 ml "Cinzano Limetto", 35 ml ginu, 2 Dash (1 ml) "gorzkie agnostury" (to wenezuelski napój alkoholowy na bazie gorzkich ziół) i 2 łyżeczki likieru maraskinowego. Likier maraskinowy to klarowny Likier wytwarzany na bazie wiśni. Zazwyczaj jest często dodawany do koktajli jako środek słodzący. Wszystko dokładnie wymieszaj, odcedź i wlej do wysokiej szklanki koktajlowej. A teraz ostatni szlif-udekoruj szklankę plasterkiem cytryny lub limonki. Ten orzeźwiający koktajl na pewno ci się spodoba!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Wermut - 120 kcal/100g
- Gin - 130 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Nalewka - 248 kcal/100g