skład / składniki
metoda gotowania
ten cudowny napój został wynaleziony na Kubie, w mieście Daiquiri na początku XX wieku, w czasie, gdy Hemengway pisał "Stary człowiek i morze" po raz pierwszy spróbowali go Goście barów. Jak głosi legenda, jednemu biznesmenowi zabrakło ginu i musiał zamiast tego podać inny napój – rum, który w tamtym czasie nie zawsze mógł okazać się wysokiej jakości. Biznesmen mieszał go ze składnikami, aby goście byli zadowoleni z jego napoju. Z biegiem lat i czasu ten koktajl miał ogromną liczbę odmian. Poniżej opisano przepis kulinarny jednego z nich.
wszystkie powyższe składniki należy wymieszać i dobrze ubić blenderem. Następnie weź kieliszek koktajlowy i wlej do niego koktajl. "Jedzenie" jest gotowe do użytku publicznego.
koktajl Daiquiri podawany jest na stole schłodzony, przyozdobiony małym klinem limonki lub cytryny. Pij napój w dobrym kręgu, rozciągając gamę nowych wrażeń. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g