skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zacznijmy od zrobienia ciasta drożdżowego. Przesiej 500 g mąki pszennej do miski. Dodaj 2 jajka w temperaturze pokojowej, 5 g suchych szybko działających drożdży i 100 g cukru.
Krok 2:
Wszystko trochę wymieszaj i dodaj porcje 200 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka. Mleko można zastąpić wodą. Ale w tym przypadku ciasto okaże się bardziej świeże.
Krok 3:
Wlej 50 ml oleju roślinnego. Biorę oliwkę. Można zastąpić słonecznikiem. Dodaj 1/3 łyżeczki wanilina i szczypta soli.
Krok 4:
Ugniataj ciasto rękami. Początkowo będzie trochę lepki, ale po około 10 minutach intensywnego ugniatania staje się bardzo przyjemny w dotyku, delikatny. Jeśli się klei, to tylko lekko.
Krok 5:
Następnie przenieś ciasto do miski wysmarowanej olejem roślinnym i przykryj ręcznikiem. Wysyłamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość co najmniej 2 razy.
Krok 6:
W tym czasie przygotujemy nadzienie wiśniowe. Usuń nasiona z wiśni. Na patelni wymieszaj 250 g jagód, 80 g cukru i 35 g skrobi kukurydzianej. Wymieszaj wszystko i wyślij na średni ogień.
Krok 7:
Przy ciągłym mieszaniu gotuj, aż masa zgęstnieje. Kiedy zobaczysz, że zaczął gęstnieć, gotuj przez około 1 minutę i zdejmij z ognia. Niech nadzienie ostygnie. Będzie jeszcze grubsza. Będzie to wygodne do pracy.
Krok 8:
Minęło około 2 godzin. Wyjmujemy ciasto i lekko je ugniatamy. Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Rękami, a następnie wałkiem do ciasta rozwałkuj go na warstwę o grubości około 1 cm.
Krok 9:
Średnica formy, za pomocą której wycinam przyszłe ciasta, wynosi 8 cm, z określonej liczby składników w tym przypadku uzyskuje się 11-12 ciastek.
Krok 10:
Przystępujemy do formowania pączków. Każdy pączek składa się z 2 kółek. Rozłóż około 1 łyżeczki na Dolnym kółku. nadzienie i posmaruj krawędzie wodą.
Krok 11:
Rozłóż drugie kółko na wierzchu i dobrze naciśnij palcami. Za pomocą tego samego kształtu, za pomocą którego wycinamy koła, wycinamy wystające krawędzie.
Krok 12:
Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj ręcznikiem i wyślij do proofingu na 40-45 minut.
Krok 13:
Następnie smarujemy placki ( żółtko +1 łyżka mleka) i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mój piekarnik elektryczny działa w trybie "dół-góra"bez konwekcji. Placki dobrze się zarumieniły. Pieczone dokładnie 17 minut.
Krok 14:
Wyjmij z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i możesz jeść. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g