najbardziej puszyste ciasta wiśniowe

Dziś upieczemy najbardziej puszyste ciasta z wiśniami. Ciasto na ciasta jest miękkie, delikatne, przewiewne. Nadzienie może oczywiście być dowolne, ale... Połączenie z kwaskowatością wiśni jest moim zdaniem jednym z najsmaczniejszych!)
Olga Just FoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 9 % 6 g
węglowodany 80 % 51 g
238 kcal
IG: 32 / 0 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznijmy od zrobienia ciasta drożdżowego. Przesiej 500 g mąki pszennej do miski. Dodaj 2 jajka w temperaturze pokojowej, 5 g suchych szybko działających drożdży i 100 g cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystko trochę wymieszaj i dodaj porcje 200 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka. Mleko można zastąpić wodą. Ale w tym przypadku ciasto okaże się bardziej świeże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 50 ml oleju roślinnego. Biorę oliwkę. Można zastąpić słonecznikiem. Dodaj 1/3 łyżeczki wanilina i szczypta soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniataj ciasto rękami. Początkowo będzie trochę lepki, ale po około 10 minutach intensywnego ugniatania staje się bardzo przyjemny w dotyku, delikatny. Jeśli się klei, to tylko lekko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przenieś ciasto do miski wysmarowanej olejem roślinnym i przykryj ręcznikiem. Wysyłamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość co najmniej 2 razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie przygotujemy nadzienie wiśniowe. Usuń nasiona z wiśni. Na patelni wymieszaj 250 g jagód, 80 g cukru i 35 g skrobi kukurydzianej. Wymieszaj wszystko i wyślij na średni ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przy ciągłym mieszaniu gotuj, aż masa zgęstnieje. Kiedy zobaczysz, że zaczął gęstnieć, gotuj przez około 1 minutę i zdejmij z ognia. Niech nadzienie ostygnie. Będzie jeszcze grubsza. Będzie to wygodne do pracy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Minęło około 2 godzin. Wyjmujemy ciasto i lekko je ugniatamy. Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Rękami, a następnie wałkiem do ciasta rozwałkuj go na warstwę o grubości około 1 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Średnica formy, za pomocą której wycinam przyszłe ciasta, wynosi 8 cm, z określonej liczby składników w tym przypadku uzyskuje się 11-12 ciastek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przystępujemy do formowania pączków. Każdy pączek składa się z 2 kółek. Rozłóż około 1 łyżeczki na Dolnym kółku. nadzienie i posmaruj krawędzie wodą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż drugie kółko na wierzchu i dobrze naciśnij palcami. Za pomocą tego samego kształtu, za pomocą którego wycinamy koła, wycinamy wystające krawędzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj ręcznikiem i wyślij do proofingu na 40-45 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie smarujemy placki ( żółtko +1 łyżka mleka) i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mój piekarnik elektryczny działa w trybie "dół-góra"bez konwekcji. Placki dobrze się zarumieniły. Pieczone dokładnie 17 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i możesz jeść. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy