Majowa Sałatka z pieczarkami, kurczakiem i pomidorami

cudowna pyszna i obfita sałatka zamiast drugiego dania! Idealnie łączy wszystkie elementy, które się uzupełniają i tworzą pyszny zestaw. Jedna z moich ulubionych sałatek w pośpiechu. Świetna opcja na wszystkie święta.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 70 % 19 g
węglowodany 4 % 1 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Po raz pierwszy spróbowałem tego dania w restauracji, od tego czasu ciągle myślałem, jak zrobić tę samą sałatkę z kurczakiem, grzybami i pomidorami w domu, bardzo mi się podobało. Znalazłem przepis i dzielę się nim z Tobą. Więc zaczynamy. Umyj pieczarki i pokrój na połówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć je na patelni z olejem roślinnym na średnim ogniu. Mieszaj i smaż przez 5 minut, aż będzie złoty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory i pokrój w kostkę. Ser kroimy również w średniej wielkości kostkę, podobnie jak pomidory. Ponadto do przepisu potrzebujemy gotowanego kurczaka. Możesz użyć fileta z kurczaka, uda lub udka. Mięso należy gotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, a następnie schłodzić i pokroić w średniej wielkości kostkę, odpowiednio pomidory i ser.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na talerzu do serwowania sałatki (użyłem dużego płaskiego naczynia) kładziemy liście sałaty, układamy wszystkie składniki warstwami na wierzchu. Najpierw rozłóż pomidory.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następny jest ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie grzyby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za grzybami kładziemy mięso z kurczaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nakładamy majonez.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powtarzamy warstwy - ponownie układamy i naprzemiennie wszystkie składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zakończ wszystko majonezem. Nadal możesz posypać go posiekanym koperkiem. Nie dodałam soli. Sałatka jest gotowa do podania!

tę sałatkę czasami posypuję na koniec prażonymi sezamami dla dodatkowego smaku. Sugeruję, abyś jakoś to zrobił. Bardzo lubię jeść to danie drewnianymi patyczkami-wszystkie składniki nie są zbyt drobno posiekane, więc wygodnie jest jeść patyczki. Zamiast oliwek często kładę oliwki-smak się zmienia, ale wszędzie uwielbiam różnorodność, zwłaszcza w gotowaniu. Wśród świątecznych potraw taka sałatka jest zwykle najbardziej widoczna i z reguły jest spożywana jako jedna z pierwszych. Przynajmniej następnego dnia nigdy nie zostaje. Aby choć trochę ich nasycić, muszę go ugotować między świętami, a więc ja i moja rodzina zawsze go nie mamy. Jest taki pyszny. Przygotuj się i Ty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g

Podobne przepisy