skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Po raz pierwszy spróbowałem tego dania w restauracji, od tego czasu ciągle myślałem, jak zrobić tę samą sałatkę z kurczakiem, grzybami i pomidorami w domu, bardzo mi się podobało. Znalazłem przepis i dzielę się nim z Tobą. Więc zaczynamy. Umyj pieczarki i pokrój na połówki.
Krok 2:
Smażyć je na patelni z olejem roślinnym na średnim ogniu. Mieszaj i smaż przez 5 minut, aż będzie złoty.
Krok 3:
Umyj pomidory i pokrój w kostkę. Ser kroimy również w średniej wielkości kostkę, podobnie jak pomidory. Ponadto do przepisu potrzebujemy gotowanego kurczaka. Możesz użyć fileta z kurczaka, uda lub udka. Mięso należy gotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, a następnie schłodzić i pokroić w średniej wielkości kostkę, odpowiednio pomidory i ser.
Krok 4:
Na talerzu do serwowania sałatki (użyłem dużego płaskiego naczynia) kładziemy liście sałaty, układamy wszystkie składniki warstwami na wierzchu. Najpierw rozłóż pomidory.
Krok 5:
Następny jest ser.
Krok 6:
Następnie grzyby.
Krok 7:
Za grzybami kładziemy mięso z kurczaka.
Krok 8:
Nakładamy majonez.
Krok 9:
Powtarzamy warstwy - ponownie układamy i naprzemiennie wszystkie składniki.
Krok 10:
Zakończ wszystko majonezem. Nadal możesz posypać go posiekanym koperkiem. Nie dodałam soli. Sałatka jest gotowa do podania!
tę sałatkę czasami posypuję na koniec prażonymi sezamami dla dodatkowego smaku. Sugeruję, abyś jakoś to zrobił. Bardzo lubię jeść to danie drewnianymi patyczkami-wszystkie składniki nie są zbyt drobno posiekane, więc wygodnie jest jeść patyczki. Zamiast oliwek często kładę oliwki-smak się zmienia, ale wszędzie uwielbiam różnorodność, zwłaszcza w gotowaniu. Wśród świątecznych potraw taka sałatka jest zwykle najbardziej widoczna i z reguły jest spożywana jako jedna z pierwszych. Przynajmniej następnego dnia nigdy nie zostaje. Aby choć trochę ich nasycić, muszę go ugotować między świętami, a więc ja i moja rodzina zawsze go nie mamy. Jest taki pyszny. Przygotuj się i Ty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g