sałatka ze świeżych buraków i jabłek z orzechami włoskimi

świetna sałatka witaminowa dla każdego, kto chce być zdrowy! Polecam prostą i bardzo zdrową sałatkę, którą można przygotować o każdej porze roku. Sałatka składa się ze zdrowych składników, które nie są poddawane obróbce cieplnej, w swoim kompleksie mają korzystny wpływ na cały organizm. Buraki doskonale oczyszczają organizm, są przydatne w chorobach sercowo-naczyniowych, wzmacniają ściany naczyń włosowatych, usuwają nadmiar płynu z organizmu, odnawiają i regenerują komórki wątroby, pomagają usuwać sole metali ciężkich i radionuklidy z organizmu. Orzechy włoskie są zalecane do stosowania z wysoką kwasowością żołądka, pomagają zmniejszyć ryzyko raka piersi, olej z orzechów włoskich jest dobry dla wątroby. Jabłka, oprócz innych korzystnych właściwości, pomagają w trawieniu, usuwają szkodliwe substancje z organizmu. Zróbmy zdrową sałatkę!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 56 % 10 g
98 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Obierz buraki. Umyj jabłka, obierz je. Orzechy włoskie obrać ze skorupek i przegród.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj buraki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jabłka pokroić w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj buraki i jabłka w filiżance. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Aby wycisnąć więcej soku, musisz najpierw trzymać cytrynę w ciepłej wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyciśnij sok z połowy pomarańczy do sałatki. Możesz użyć soku z 1 pomarańczy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj orzechy włoskie nożem, Dodaj do sałatki. Dobrze wymieszaj sałatkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj sałatkę w porcjach, możesz udekorować sałatkę plasterkami jabłka i orzecha włoskiego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sałatka witaminowa jest gotowa! Smacznego dla wszystkich!

zwracam uwagę, że istnieją przeciwwskazania do jedzenia surowych buraków.
surowe buraki są przeciwwskazane w przypadku zwiększonej kwasowości żołądka, kamicy moczowej, osteoporozy, należy stosować ostrożnie, nie zaleca się cukrzycy, przewlekłego luźnego stolca, kamicy nerkowej, niskiego ciśnienia krwi. Zadbaj o swoje zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy