skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Obierz buraki. Umyj jabłka, obierz je. Orzechy włoskie obrać ze skorupek i przegród.
Krok 2:
Zetrzyj buraki.
Krok 3:
Jabłka pokroić w paski.
Krok 4:
Wymieszaj buraki i jabłka w filiżance. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Aby wycisnąć więcej soku, musisz najpierw trzymać cytrynę w ciepłej wodzie.
Krok 5:
Wyciśnij sok z połowy pomarańczy do sałatki. Możesz użyć soku z 1 pomarańczy.
Krok 6:
Drobno posiekaj orzechy włoskie nożem, Dodaj do sałatki. Dobrze wymieszaj sałatkę.
Krok 7:
Podawaj sałatkę w porcjach, możesz udekorować sałatkę plasterkami jabłka i orzecha włoskiego.
Krok 8:
Sałatka witaminowa jest gotowa! Smacznego dla wszystkich!
zwracam uwagę, że istnieją przeciwwskazania do jedzenia surowych buraków.
surowe buraki są przeciwwskazane w przypadku zwiększonej kwasowości żołądka, kamicy moczowej, osteoporozy, należy stosować ostrożnie, nie zaleca się cukrzycy, przewlekłego luźnego stolca, kamicy nerkowej, niskiego ciśnienia krwi. Zadbaj o swoje zdrowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g