Domowy biały kwas chlebowy z krakersów żytnich
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
pokrój czerstwy chleb żytni i osusz w piekarniku.Włóż bułkę tartą do szklanego lub emaliowanego pojemnika i zalej 6-7 litrami wrzącej wody. Pozostaw w tej formie na 4-5 godzin.
odcedź, dodaj drożdże, cukier, miętę rozcieńczone schłodzoną brzeczką i pozostaw do fermentacji. Początek aktywnego spieniania jest oznaką rozpoczęcia następnego etapu gotowania.
ponownie filtruj. Butelkujemy, dodając kilka rodzynek do każdej z nich. Zostawiamy go w tym stanie na kilka godzin, a następnie usuwamy w zimne miejsce na 3-4 dni.
miętę w białym kwasie można zastąpić startym chrzanem, zwłaszcza jeśli planujesz użyć go w okroshce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g