Domowy biały kwas chlebowy z krakersów żytnich

Poczęstuj swoich gości pysznym białym kwasem! Przy nowoczesnej obfitości napojów bezalkoholowych kwas chlebowy zajmuje szczególne miejsce. Możesz wymienić przydatne właściwości kwasu chlebowego i jego smak przez bardzo długi czas, ale wszystko to blednie przed niezapomnianą przyjemnością z kubka kwasu chlebowego w letnim upale. Latem okroshka z prawdziwym białym kwasem to bez przesady "danie sezonu & quot;. Istnieje wiele przepisów na kwas chlebowy na każdy gust. Rozważ najprostszy i najtańszy.
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 85 % 11 g
53 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d 7 h 40 min

pokrój czerstwy chleb żytni i osusz w piekarniku.Włóż bułkę tartą do szklanego lub emaliowanego pojemnika i zalej 6-7 litrami wrzącej wody. Pozostaw w tej formie na 4-5 godzin.
odcedź, dodaj drożdże, cukier, miętę rozcieńczone schłodzoną brzeczką i pozostaw do fermentacji. Początek aktywnego spieniania jest oznaką rozpoczęcia następnego etapu gotowania.
ponownie filtruj. Butelkujemy, dodając kilka rodzynek do każdej z nich. Zostawiamy go w tym stanie na kilka godzin, a następnie usuwamy w zimne miejsce na 3-4 dni.
miętę w białym kwasie można zastąpić startym chrzanem, zwłaszcza jeśli planujesz użyć go w okroshce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy