Klasyczna kurwa

Przygotuj stary rosyjski napój-pachnący i pyszny! Klasyczny chrzan-napój alkoholowy, który był przygotowywany w Rosji od starożytności. Zwykle do zaparzania używa się wódki, ale można wziąć bimber i rozcieńczony alkohol. Sok z cytryny i musztarda w ziarnach są dodawane do chrzanu do woli, co oznacza, że są opcjonalnymi dodatkami, ale poprawiają smak, czyniąc go bardziej szlachetnym.
DarinochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
217 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

chrzan doskonale ogrzewa w mroźnych porach, a także uważa się, że pomaga w walce z przeziębieniami. Poza tym ma po prostu dobry i przyjemny smak, jest łatwy do picia i nie powoduje kaca. Dlatego jako napój na świąteczną ucztę jest również całkiem odpowiedni.

Domowy chrzan jest pachnący i pachnący. Okazuje się, że ma lekko żółtawy kolor. Ten napój jest przechowywany przez długi czas, więc możesz go natychmiast zrobić w dużych ilościach i zdobyć przy okazji. Ale ponieważ napój jest wytwarzany dość szybko (10 minut pracy i 5 dni oczekiwania), będzie w stanie pomóc, jeśli spodziewane są wakacje i chcesz podać coś specjalnego, a nie banalne napoje sklepowe.

ze wszystkimi zaletami jest jeszcze jedna rzecz-przygotowanie jej jest dziecinnie proste! Jako podstawę nadaje się każdy mocny alkohol-wódka domowa lub sklepowa, rozcieńczony alkohol (rozcieńczony do 45 stopni), bimber. Ten ostatni jest lepszy, aby był wysokiej jakości, podwójnie destylowany. Chociaż jest to warunek opcjonalny, ponieważ chrzan bardzo poprawia smak, a napój nadal okaże się smaczny.

więc mój korzeń chrzanu, suchy, czysty, a następnie trzy na tarce. Włóż starty chrzan do szklanego słoika o pojemności 1 litra. W osobnej misce wymieszaj miód i sok z cytryny, musztardę. Włóż mieszaninę do chrzanu. Napełnij wszystko wódką, wymieszaj, szczelnie zamknij, wstrząśnij.

umieść w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na 5 dni, potrząśnij słoikiem każdego dnia. Po upływie określonego czasu filtrujemy ciecz przez gazę złożoną w 4 warstwach. Następnie filtruj przez grubą warstwę bawełny.

chrzan jest gotowy. Wlewamy go do szklanej butelki, hermetycznie zamykamy i usuwamy do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu. Chrzan jest przechowywany bez utraty właściwości przez 2-3 lata.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy