dobre whisky z bimbru na zrębkach dębowych

Oryginalny odpowiednik bardzo popularnego brytyjskiego napoju. Znalazłem ten przepis w Internecie, postanowiłem zrobić whisky z bimbru w domu. Postanowiłem otworzyć na Nowy Rok. Bardzo mi się podobało i ja i goście.
KseniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
8 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 D 12 h 15 min

whisky to mocny napój alkoholowy o specyficznym aromacie, otrzymywany z różnych rodzajów ziaren (najczęściej kukurydzy lub żyta) przy użyciu procesów słodowania, destylacji i długotrwałego starzenia w dębowych beczkach. Myślę, że niewiele osób próbowało prawdziwej szkockiej, ale łatwo jest zrobić whisky z bimbru, która będzie godnym substytutem powszechnie sprzedawanego analogu, zgodnie z moim przepisem w domu. Więc zacznijmy.
1. Zrębki dębowe "smażymy" na suchej patelni, aż pojawi się intensywny zapach(ostrożnie, nie przesadzaj, mamy już węgiel).
2. Teraz wszystkie suche składniki wkładamy do słoika.
2. Aby osiągnąć potrzebne nam 40° na każde 100 ml alkoholu, bierzemy 145 ml wody. Zagotuj tę wodę, wlej do słoika, wlej tam połowę alkoholu, dokładnie wymieszaj, dodaj drugą połowę.
musisz spróbować napełnić słoik po brzegi, aby nie było w nim miejsca na powietrze. Teraz nasza przyszła złota, miodowo-drzewno-owocowa whisky musi być hermetycznie zatkana, umieszczona w ciemnym miejscu i nalegana tak długo, jak to możliwe. Przed użyciem należy przefiltrować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Węgiel - 120   kcal/100g
  • Kora dębu - 0   kcal/100g

Podobne przepisy