skład / składniki
metoda gotowania
whisky to mocny napój alkoholowy o specyficznym aromacie, otrzymywany z różnych rodzajów ziaren (najczęściej kukurydzy lub żyta) przy użyciu procesów słodowania, destylacji i długotrwałego starzenia w dębowych beczkach. Myślę, że niewiele osób próbowało prawdziwej szkockiej, ale łatwo jest zrobić whisky z bimbru, która będzie godnym substytutem powszechnie sprzedawanego analogu, zgodnie z moim przepisem w domu. Więc zacznijmy.
1. Zrębki dębowe "smażymy" na suchej patelni, aż pojawi się intensywny zapach(ostrożnie, nie przesadzaj, mamy już węgiel).
2. Teraz wszystkie suche składniki wkładamy do słoika.
2. Aby osiągnąć potrzebne nam 40° na każde 100 ml alkoholu, bierzemy 145 ml wody. Zagotuj tę wodę, wlej do słoika, wlej tam połowę alkoholu, dokładnie wymieszaj, dodaj drugą połowę.
musisz spróbować napełnić słoik po brzegi, aby nie było w nim miejsca na powietrze. Teraz nasza przyszła złota, miodowo-drzewno-owocowa whisky musi być hermetycznie zatkana, umieszczona w ciemnym miejscu i nalegana tak długo, jak to możliwe. Przed użyciem należy przefiltrować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Węgiel - 120 kcal/100g
- Kora dębu - 0 kcal/100g