likier Amaretto z migdałami i pestkami moreli

prawdziwy włoski likier można również przygotować w domu! Likier Amaretto z migdałami i pestkami moreli można spożywać razem z posiłkiem, dodawać do kawy lub używać do celów kulinarnych. Ten włoski napój jest naprawdę wszechstronny. Wspaniały smak i niepowtarzalny aromat.
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 69 % 27 g
262 kcal
IG: 11 / 7 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D 1 h

najpierw zalej migdały wrzącą wodą, pozostaw na 15 minut, a następnie obierz orzechy.

przenieś migdały na blachę do pieczenia, dodaj pieprz i kalcynuj w piekarniku.

myjemy pestki moreli, dodajemy do nich cynamon.

cukier waniliowy i cukier brązowy zalewamy gorącą wodą, mieszamy. Dodaj kawę do gorącego syropu.

Przenieś mieszaninę migdałów z pieprzem i pestek moreli z cynamonem do czystego pojemnika.

dodaj syrop z kawą i whisky do pojemnika, szczelnie zamknij i umieść w ciemnym chłodnym pomieszczeniu na miesiąc.

gotowy likier jest filtrowany, a następnie przechowywany w chłodnym miejscu.

pyszne i aromatyczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Whisky - 220   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Pestki moreli - 519   kcal/100g

Podobne przepisy