likier Amaretto z migdałami i pestkami moreli
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
najpierw zalej migdały wrzącą wodą, pozostaw na 15 minut, a następnie obierz orzechy.
przenieś migdały na blachę do pieczenia, dodaj pieprz i kalcynuj w piekarniku.
myjemy pestki moreli, dodajemy do nich cynamon.
cukier waniliowy i cukier brązowy zalewamy gorącą wodą, mieszamy. Dodaj kawę do gorącego syropu.
Przenieś mieszaninę migdałów z pieprzem i pestek moreli z cynamonem do czystego pojemnika.
dodaj syrop z kawą i whisky do pojemnika, szczelnie zamknij i umieść w ciemnym chłodnym pomieszczeniu na miesiąc.
gotowy likier jest filtrowany, a następnie przechowywany w chłodnym miejscu.
pyszne i aromatyczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Whisky - 220 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Pestki moreli - 519 kcal/100g