Kleopatra
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
przepis na sałatkę Kleopatra ugotuj język, obierz go z folii i pokrój w paski. Połóż słomkę z języka na dnie salaterki i wymieszaj z majonezem. To jest pierwsza warstwa. Umyj ogórek, pokrój go w paski, połóż na języku, a na wierzchu ugotowane obrane krewetki. Posmaruj drugą warstwę majonezem. Jajka ugotować i zetrzeć na grubej tarce, ułożyć trzecią warstwą, posmarować majonezem. Pozostaw sałatkę namoczoną i
udekoruj. Ozdoby z gotowanych jajek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g