Kleopatra

świeża i soczysta sałatka Kleopatra dla prawdziwych smakoszy!
ValentinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 11 g
tłuszcze 59 % 16 g
węglowodany 0 % 0 g
189 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

przepis na sałatkę Kleopatra ugotuj język, obierz go z folii i pokrój w paski. Połóż słomkę z języka na dnie salaterki i wymieszaj z majonezem. To jest pierwsza warstwa. Umyj ogórek, pokrój go w paski, połóż na języku, a na wierzchu ugotowane obrane krewetki. Posmaruj drugą warstwę majonezem. Jajka ugotować i zetrzeć na grubej tarce, ułożyć trzecią warstwą, posmarować majonezem. Pozostaw sałatkę namoczoną i
udekoruj. Ozdoby z gotowanych jajek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Język cielęcy - 160   kcal/100g
  • Język wołowy - 146   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa językowa - 215   kcal/100g

Podobne przepisy