skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nadzienie mięsne do naleśników? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć mięso mielone, które lubisz bardziej: z wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, indyka lub mieszane. Zwykle drobno posiekaną cebulę dodaje się do mielonego mięsa, aby uzyskać soczystość, oprócz tych składników. Nie toleruję smaku cebuli, więc nie dodaję do mięsa mielonego. Ale możesz dodać. Trzeba będzie go obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 2:
Ugotuj jajko na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Drobno posiekaj obrane jajko. Aby uzyskać większą jednorodność nadzienia, jajko można zetrzeć na grubej tarce. Tutaj sam zdecyduj, jak ci się podoba.
Krok 3:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Podczas smażenia zmniejszy się.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż marchewki i smaż przez około 2 minuty, aż będą miękkie na małym ogniu. Na tym etapie możesz smażyć posiekaną cebulę z marchewką.
Krok 5:
Dodaj mięso mielone. Wymieszaj z marchewką i pozostaw do smażenia na średnim ogniu (u mnie jest to tryb 5), rozbijając grudki. Bardzo ważne jest rozbicie wszystkich dużych grudek, aby uzyskać jednorodność nadzienia.
Krok 6:
Sól, pieprz i wymieszaj mięso mielone. Jeśli mięso mielone jest tłuste, tak jak moje, zacznie się z niego wydzielać dużo tłuszczu. Musisz go smażyć, aż nadmiar wilgoci wyparuje. Może to zająć około 12-15 minut.
Krok 7:
Gdy cała wilgoć z patelni wyparuje, mięso mielone jest gotowe. W jednym przepisie widziałem opcję, w której do gorącego gotowego mięsa mielonego dodaje się nie gotowane, ale surowe jajko i szybko miesza. Jajko szybko nabiera konsystencji omletu. Więc nadzienie jest delikatniejsze.
Krok 8:
Przenieś mięso mielone do miski i ostudź w temperaturze pokojowej. Aby mięso mielone nie zamarzło, a górna warstwa nie była pokryta skórką, lepiej dokręcić miskę folią spożywczą.
Krok 9:
Połącz Schłodzone mięso mielone z mielonym jajkiem i wymieszaj. Spróbuj, w razie potrzeby dodaj sól i przyprawy do smaku.
Krok 10:
Nadzienie do naleśników jest gotowe. Pozostaje upiec naleśniki, zawinąć w nie nadzienie mięsne i podać. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g