skład / składniki
metoda gotowania
na początek wybierz odpowiednie ziemniaki. Będzie dobrze, jeśli użyjesz mniej więcej tego samego rozmiaru ziemniaka i będzie on średniej lub małej wielkości, ponieważ bardzo duże ziemniaki wyglądają tak na talerzu. Umyj bulwy ziemniaków, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw obierz je ze skóry. Włóż czyste ziemniaki do garnka, wlej do niego wodę, aby całkowicie przykryła bulwy ziemniaczane. Ustaw patelnię na najwyższym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj ziemniaki, ale nie do całkowitego ugotowania. Gotuj do połowy ugotowanego. Podczas gotowania nie dodawaj soli, jeśli trzeba to zrobić, sól przed smażeniem.
tak więc ziemniaki ugotowane do połowy, wyjmij z rondla i połóż na desce lub na talerzu, jak jest to wygodniejsze. Daj mu trochę czasu, aby położyć się tak, aby był spokojny (w przeciwnym razie możesz poparzyć ręce). Po 10-15 minutach pokrój ziemniaki wzdłuż, dzieląc je na 2 lub 3 części (pokroiłem na 3). Zależy to bardziej od wielkości samego ziemniaka i pożądanej grubości gotowych kawałków.
teraz przygotuj pachnący olej. Odbywa się to w bardzo prosty sposób. Weź mały głęboki pojemnik, wlej do niego olej roślinny, a następnie dodaj specjalne przyprawy do ziemniaków. W sklepach takie są sprzedawane, a każdy producent dodaje różne składniki do przypraw, więc ziemniaki mogą ostatecznie uzyskać doskonały inny smak. W tych przyprawach, których użyłem, są głównie różne zioła. Oto skład użytej przyprawy: koperek, pietruszka, majeranek, kolendra, cząber, tymianek, ale także gałka muszkatołowa, czosnek, sól, a nawet trochę cukru. Zawartość miski dobrze wymieszaj. Uwaga. Jeśli w używanych przyprawach nie ma soli lub jest jej mało, dodaj sól do oleju oprócz przypraw.
teraz albo za pomocą silikonowej szczotki posmaruj kawałki ziemniaków, albo zanurzając je bezpośrednio w aromatycznym, świeżo ugotowanym oleju. Natychmiast rozłóż kawałki oleju na już rozgrzanej patelni grillowej.
smaż ziemniaki na złoty kolor i wyraźne apetyczne paski "grilla". Smaż kawałki z obu stron, doprowadzając ziemniaki do całkowitego ugotowania.
połóż gotowe kawałki ziemniaków na talerzu, posyp je pokrojoną zieloną cebulą (możesz również użyć innych ziół, na przykład koperku) i podawaj na stole, gdy jest gorący.
skończ z cudownymi, pięknymi, złotymi ziemniakami, które smakują jak skrzyżowanie smażonych i pieczonych.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g