skład / składniki
metoda gotowania
obierz cebulę, umyj, pokrój w drobną kostkę. Podgrzej patelnię olejem roślinnym i smaż cebulę najpierw, aż będzie przezroczysta, a następnie na złoty kolor. Mieszaj i nie rozpalaj zbyt mocno, aby cebula przypadkowo się nie przypaliła.
chleb do robienia kotletów może nie być zbyt świeży. Możesz użyć nawet tego, który leży od kilku dni i po prostu nie chcesz go jeść. Moczyć chleb w wodzie i pozostawić na 10 minut na pęcznienie.
farsz można wziąć dowolny. Kurczak, wołowina, wieprzowina, indyk lub różne rodzaje są idealne. W zależności od wyboru smak będzie nieco inny. Jeśli nie używasz gotowego mięsa mielonego, zmiel całe kawałki mięsa w maszynce do mięsa.
przenieś mięso mielone do głębokiej miski, dodaj do niego jedno jajko, smażoną cebulę, sól i pieprz. Koperek myjemy bieżącą wodą, suszymy i drobno siekamy, dodajemy połowę do mięsa mielonego. Chleb lekko wyciśnij z wody i dodaj do mięsa mielonego. Dobrze wymieszaj najpierw widelcem, a następnie rękami, aby masa była jak najbardziej jednorodna.
z powstałego mięsa mielonego robimy cztery duże kotlety. Na każdym kotle robimy wgłębienie. Zwilż spód szklanki wodą (aby mięso mielone się nie przykleiło) i zrób z nim zagłębienie.
dodaj olej na patelnię i podgrzej. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor.
nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Połóż kotlety stroną z wycięciem do góry. Wbij jajko w środek każdego z nich, uważając, aby nie uszkodzić żółtka. Wysyłamy naczynie do pieczenia z kotletami do piekarnika na 20 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowość zależy od wyglądu jaj. Niektóre powinny być pieczone, ale nie suche.
podawaj gniazda na gorąco, uzupełniając je gotowanymi ziemniakami i koperkiem. W razie potrzeby do gniazd można podać dowolny inny dodatek do smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g