kaczka w kotle na ognisku z cebulą

najsmaczniejsza, przepyszna, o zapachu mgiełki! Zachwyć swoich bliskich wspaniałym daniem przy ognisku. Domowa kaczka okazuje się soczysta, jasna i wyjątkowa! Proste i niesamowicie smaczne!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 68 % 32 g
węglowodany 6 % 3 g
343 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaczkę w kotle na stosie? Najpierw przygotuj ptaka. Jeśli masz domową kaczkę, gotowe danie okaże się niesamowicie smaczne, ale możesz użyć zakupionej tuszy. Więc skub kaczkę domową, wypatrosz i przypal resztki piór i puchu. Dokładnie umyj i osusz tuszę. Pokrój ptaka na małe porcje. Jeśli twoja kaczka jest zamrożona, należy ją wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj pozostałe składniki potrzebne do przepisu. Obierz cebulę i czosnek, spłucz zimną czystą wodą i osusz papierowymi serwetkami. Ilość cebuli i czosnku może się różnić w zależności od preferencji smakowych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w cienkie pierścienie lub półpierścienie. Posiekaj czosnek arbitralnie. Mogą to być bardzo małe kawałki lub większe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozpal ognisko, Ustaw kocioł.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny do kotła i poczekaj, aż dobrze się rozgrzeje. Posmaruj krawędzie kotła łyżką cedzakową gorącym olejem. Wyślij kaczkę do smażenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciągle mieszając, gotuj mięso na dużym ogniu, aż się zrumieni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij połowę posiekanej cebuli i cały czosnek do kaczki. Sól do smaku. Mieszając, smaż wszystko razem przez około 5 minut. Gdy cebula stanie się złota, zmniejsz płomień ognia (usuń kilka kłód spod kotła). Wlej trochę wody do kotła (dosłownie pół szklanki lub trochę więcej), przykryj kocioł pokrywką i gotuj kaczkę z cebulą na słabym ogniu, aż mięso będzie gotowe. W przepisie wykorzystano młodą kaczkę, więc wystarczyło 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie otwórz pokrywę. Jeśli w kotle pozostanie płyn, odparuj go. Wrzuć drewno do ognia. Wyślij pozostałą cebulę i ulubione przyprawy do kaczki. Idealny jest czarny mielony pieprz. Ciągle mieszając, gotuj kaczkę jeszcze przez około pięć minut. Cebula stanie się nieco bardziej miękka i nabierze apetycznego odcienia. Posyp gotowe danie świeżymi ziołami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj, aż ostygnie!

jeśli nie masz bardzo młodej kaczki, czas gotowania wydłuży się.  W takim przypadku w kroku numer 7 początkowo wlej trochę więcej wody lub podczas duszenia okresowo otwieraj pokrywkę i sprawdzaj, czy mięso się nie pali. W razie potrzeby dodaj trochę wody.

smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy