skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaczkę w kotle na stosie? Najpierw przygotuj ptaka. Jeśli masz domową kaczkę, gotowe danie okaże się niesamowicie smaczne, ale możesz użyć zakupionej tuszy. Więc skub kaczkę domową, wypatrosz i przypal resztki piór i puchu. Dokładnie umyj i osusz tuszę. Pokrój ptaka na małe porcje. Jeśli twoja kaczka jest zamrożona, należy ją wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Przygotuj pozostałe składniki potrzebne do przepisu. Obierz cebulę i czosnek, spłucz zimną czystą wodą i osusz papierowymi serwetkami. Ilość cebuli i czosnku może się różnić w zależności od preferencji smakowych.
Krok 3:
Pokrój cebulę w cienkie pierścienie lub półpierścienie. Posiekaj czosnek arbitralnie. Mogą to być bardzo małe kawałki lub większe.
Krok 4:
Rozpal ognisko, Ustaw kocioł.
Krok 5:
Wlej olej roślinny do kotła i poczekaj, aż dobrze się rozgrzeje. Posmaruj krawędzie kotła łyżką cedzakową gorącym olejem. Wyślij kaczkę do smażenia.
Krok 6:
Ciągle mieszając, gotuj mięso na dużym ogniu, aż się zrumieni.
Krok 7:
Wyślij połowę posiekanej cebuli i cały czosnek do kaczki. Sól do smaku. Mieszając, smaż wszystko razem przez około 5 minut. Gdy cebula stanie się złota, zmniejsz płomień ognia (usuń kilka kłód spod kotła). Wlej trochę wody do kotła (dosłownie pół szklanki lub trochę więcej), przykryj kocioł pokrywką i gotuj kaczkę z cebulą na słabym ogniu, aż mięso będzie gotowe. W przepisie wykorzystano młodą kaczkę, więc wystarczyło 20 minut.
Krok 8:
Następnie otwórz pokrywę. Jeśli w kotle pozostanie płyn, odparuj go. Wrzuć drewno do ognia. Wyślij pozostałą cebulę i ulubione przyprawy do kaczki. Idealny jest czarny mielony pieprz. Ciągle mieszając, gotuj kaczkę jeszcze przez około pięć minut. Cebula stanie się nieco bardziej miękka i nabierze apetycznego odcienia. Posyp gotowe danie świeżymi ziołami.
Krok 9:
Podawaj, aż ostygnie!
jeśli nie masz bardzo młodej kaczki, czas gotowania wydłuży się. W takim przypadku w kroku numer 7 początkowo wlej trochę więcej wody lub podczas duszenia okresowo otwieraj pokrywkę i sprawdzaj, czy mięso się nie pali. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g