skład / składniki
metoda gotowania
myjemy kawałek marmurkowej wołowiny pod bieżącą wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Pokrój na duże kawałki o wymiarach około 5x5 cm, aby mięso było dobrze ugotowane i wystarczająco delikatne. Włóż mięso do głębokiej miski, zalej wodą mineralną i zacznij mieszać. Lepiej zrobić to rękami, pocierając każdy kawałek.
do wstępnego marynowania marmurkowej wołowiny używamy cebuli. To najlepsze, co można sobie wyobrazić w połączeniu z kebabem: zawsze korzystnie podkreśla smak mięsa, nie zatykając go. Obierz cebulę, umyj, wysusz i pokrój w grube pierścienie. Jeśli głowa jest duża, możesz przeciąć pierścienie na pół. Włóż cebulę do głębokiego talerza, wlej na nią zmieloną mieszankę papryki, soli, mielonej kolendry i suszonych ziół prowansalskich. W razie potrzeby możesz wybrać inne przyprawy, ale najważniejsze jest, aby nie przesadzać i nie wlewać zbyt wiele, aby smak mięsa nie był nimi zatkany.
wymieszaj cebulę z przyprawami, lekko naciskając, aby kawałki uwolniły sok. Dodaj cebulę z przyprawami do wołowiny, dobrze wymieszaj, próbując przetrzeć każdy kawałek pikantnym płynem. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wyślij do chłodnego miejsca na 40 minut. Marmurkowa wołowina jest bardzo delikatna i marynowanie jej w ciągu dnia, jak szaszłyki z dowolnego innego mięsa, nie jest wymagane. Tak długi okres tylko zepsuje smak gotowego mięsa.
w tym czasie przygotowujemy grill. Aby prawidłowo przygotować marmurkowy grill wołowy, konieczne jest podzielenie grilla na dwie części. W jednym z nich węgle będą się palić, aw drugim już spalone, ze stabilnym, równomiernym ciepłem.
naciągamy mięso na szaszłyki, układamy je nad płonącymi węglami, nie pozostając po każdej stronie mięsa dłużej niż 30 sekund. Ten czas jest niezbędny, aby skorupa została uszczelniona, a cały sok pozostał w środku.
natychmiast po tym przenosimy szpikulec na spalone węgle z ciepłem i smażymy, od czasu do czasu obracając, przez około 15 minut. Koncentrujemy się na gotowości - sok powinien wypływać przezroczysty podczas przekłuwania mięsa.
podawaj na gorąco, bezpośrednio z grilla, z odrobiną zieleni. W razie potrzeby możesz uzupełnić świeżymi warzywami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Marmurkowa wołowina - 170 kcal/100g

