hiszpańska tortilla ziemniaczana z chenoc

bardzo proste i szybkie przygotowanie pysznej tortilli! Tortilla ziemniaczana to bardzo prosty, niezwykły przepis z ulubionych ziemniaków! Nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na kolację! Możesz też podawać jako przekąskę.
gali nartjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 59 % 13 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Głównym składnikiem Hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej są niewątpliwie ziemniaki! Ziemniaki należy umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i cienkie kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dalej łuk. Obierz cebulę i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz musisz rozbić wszystkie jajka w misce. Zetrzyj ser, drobno posiekaj natkę pietruszki( natka pietruszki najlepiej nadaje się do tego dania, ale możesz użyć dowolnego). I posiekaj czosnek za pomocą czosnku. Łączymy wszystkie te składniki, solimy i dobrze mieszamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stawiamy patelnię na dużym ogniu. Dobrze go rozgrzej. Następnie wlej do niego oliwę z oliwek i dobrze ją podgrzej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ziemniaki do rozgrzanego oleju i smaż je na dużym ogniu przez pięć minut, mieszając od czasu do czasu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz dodaj cebulę do ziemniaków. I smaż przez kolejne dziesięć minut, mieszając od czasu do czasu, również na dużym ogniu. Nie zamykaj pokrywki, aby ziemniaki były dobrze usmażone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie posolić ziemniaki z cebulą do smaku, dodać czarny pieprz, wymieszać, równomiernie rozprowadzić na patelni i lekko nałożyć szpatułką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I na wierzch napełnij mieszanką jajek, sera i ziół. Wyrównaj też trochę szpatułką, rozprowadź na ziemniakach. Zamknij pokrywkę, zmniejsz ogień do średniego, nawet trochę mniej. I smaż, aż jajka będą gotowe, około pięciu minut. Gotową tortillę układa się zwykle w całości na talerzu, podawana pokrojona jak ciasto lub na mniejsze kawałki.

wraz z & nbsp;paellą i gazpacho jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań & nbsp;kuchni hiszpańskiej. Często podawane na śniadanie. W hiszpańskich barach tortilla serwowana w & nbsp;kanapce jest oferowana jako przystawka.
jest znany od początku XVII wieku i prawdopodobnie został po raz pierwszy przygotowany przez mnichów Kartuzów. Według innej wersji pierwsza tortilla ziemniaczana została przygotowana w XIX wieku przez wieśniaczkę z Nawarry, która miała za zadanie nakarmić stojącego na jej stanowisku generała Karlisty Sumalacarregi w przypadku braku produktów innych niż ziemniaki, jajka i cebula.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy