skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Głównym składnikiem Hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej są niewątpliwie ziemniaki! Ziemniaki należy umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i cienkie kawałki.
Krok 2:
Dalej łuk. Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Krok 3:
Teraz musisz rozbić wszystkie jajka w misce. Zetrzyj ser, drobno posiekaj natkę pietruszki( natka pietruszki najlepiej nadaje się do tego dania, ale możesz użyć dowolnego). I posiekaj czosnek za pomocą czosnku. Łączymy wszystkie te składniki, solimy i dobrze mieszamy.
Krok 4:
Stawiamy patelnię na dużym ogniu. Dobrze go rozgrzej. Następnie wlej do niego oliwę z oliwek i dobrze ją podgrzej.
Krok 5:
Włóż ziemniaki do rozgrzanego oleju i smaż je na dużym ogniu przez pięć minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 6:
Teraz dodaj cebulę do ziemniaków. I smaż przez kolejne dziesięć minut, mieszając od czasu do czasu, również na dużym ogniu. Nie zamykaj pokrywki, aby ziemniaki były dobrze usmażone.
Krok 7:
Następnie posolić ziemniaki z cebulą do smaku, dodać czarny pieprz, wymieszać, równomiernie rozprowadzić na patelni i lekko nałożyć szpatułką.
Krok 8:
I na wierzch napełnij mieszanką jajek, sera i ziół. Wyrównaj też trochę szpatułką, rozprowadź na ziemniakach. Zamknij pokrywkę, zmniejsz ogień do średniego, nawet trochę mniej. I smaż, aż jajka będą gotowe, około pięciu minut. Gotową tortillę układa się zwykle w całości na talerzu, podawana pokrojona jak ciasto lub na mniejsze kawałki.
wraz z & nbsp;paellą i gazpacho jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań & nbsp;kuchni hiszpańskiej. Często podawane na śniadanie. W hiszpańskich barach tortilla serwowana w & nbsp;kanapce jest oferowana jako przystawka.
jest znany od początku XVII wieku i prawdopodobnie został po raz pierwszy przygotowany przez mnichów Kartuzów. Według innej wersji pierwsza tortilla ziemniaczana została przygotowana w XIX wieku przez wieśniaczkę z Nawarry, która miała za zadanie nakarmić stojącego na jej stanowisku generała Karlisty Sumalacarregi w przypadku braku produktów innych niż ziemniaki, jajka i cebula.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g