uzbeckie tortille z cebulą na patelni

smażona uczta ze słonecznego Uzbekistanu! Tortille z cebulą na patelni to proste, cienkie, łuszczące się placki z przaśnego ciasta z nadzieniem cebulowym. Przygotowywane są z minimum składników, a jednocześnie doskonale zastępują chleb na śniadanie, lunch lub kolację.
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 38 % 21 g
węglowodany 54 % 30 g
325 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

podgrzej wodę-nie za dużo, temperatura wody powinna wynosić około 35 stopni Celsjusza.

włóż 2/3 porcji soli do ciepłej wody i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

przesiej mąkę do dużej miski. Następnie dodaj wodę z rozpuszczoną w niej solą i delikatnie wymieszaj całą zawartość miski. Zagnieść w ten sposób ciasne, ale jednocześnie elastyczne ciasto. Jeśli ugniatanie w misce jest niewygodne, możesz przenieść ten proces na dużą deskę do krojenia lub stół kuchenny.

po ugniataniu ciasta podziel je na dwie równe części, które z kolei owinąć folią spożywczą. Zapobiegnie to wysychaniu ciasta i tworzeniu się nieprzyjemnych skórek na jego powierzchni. Odstaw ciasto na bok - powinno "odpocząć" przez około pół godziny.

podczas gdy ciasto "odpoczywa", przygotuj nadzienie z cebuli. Aby to zrobić, obierz całą cebulę, opłucz, wytrzyj i drobno posiekaj w kostkę. Dodaj pozostałą porcję soli i odrobinę czarnego mielonego pieprzu do posiekanej cebuli i wymieszaj.

margarynę rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

po ułożeniu ciasta przez pół godziny rozwiń folię spożywczą i podziel każdy kawałek na kolejne 2 części. W sumie powinieneś dostać 4 puste miejsca na ciasta.

weź jeden z kawałków i zwiń go w duży, cienki okrąg. Na wierzch obficie posmaruj ten krąg ciasta stopioną margaryną. Następnie rozłóż nadzienie cebulowe na cieście równą warstwą i zwiń w cienką rolkę. Następnie zwiń samą rolkę w okrąg. Ponownie rozwałkuj ciasto za pomocą wałka do ciasta, aby zagęścić nadzienie i uformować. Zrób to z każdym kawałkiem ciasta, smarując stopioną margaryną, zwijając ją z nadzieniem, a następnie zwijając w ciasto.

wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i ułóż tortillę z nadzieniem cebulowym. Smaż tortille pojedynczo na małym ogniu, przykrywając patelnię pokrywką. Podawaj takie ciasta najlepiej z ziołami i warzywami.

można je również podawać jako niezależne danie z warzywami i kwaśną śmietaną-okazuje się bardzo smaczne!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy