skład / składniki
metoda gotowania
podgrzej wodę-nie za dużo, temperatura wody powinna wynosić około 35 stopni Celsjusza.
włóż 2/3 porcji soli do ciepłej wody i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
przesiej mąkę do dużej miski. Następnie dodaj wodę z rozpuszczoną w niej solą i delikatnie wymieszaj całą zawartość miski. Zagnieść w ten sposób ciasne, ale jednocześnie elastyczne ciasto. Jeśli ugniatanie w misce jest niewygodne, możesz przenieść ten proces na dużą deskę do krojenia lub stół kuchenny.
po ugniataniu ciasta podziel je na dwie równe części, które z kolei owinąć folią spożywczą. Zapobiegnie to wysychaniu ciasta i tworzeniu się nieprzyjemnych skórek na jego powierzchni. Odstaw ciasto na bok - powinno "odpocząć" przez około pół godziny.
podczas gdy ciasto "odpoczywa", przygotuj nadzienie z cebuli. Aby to zrobić, obierz całą cebulę, opłucz, wytrzyj i drobno posiekaj w kostkę. Dodaj pozostałą porcję soli i odrobinę czarnego mielonego pieprzu do posiekanej cebuli i wymieszaj.
margarynę rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
po ułożeniu ciasta przez pół godziny rozwiń folię spożywczą i podziel każdy kawałek na kolejne 2 części. W sumie powinieneś dostać 4 puste miejsca na ciasta.
weź jeden z kawałków i zwiń go w duży, cienki okrąg. Na wierzch obficie posmaruj ten krąg ciasta stopioną margaryną. Następnie rozłóż nadzienie cebulowe na cieście równą warstwą i zwiń w cienką rolkę. Następnie zwiń samą rolkę w okrąg. Ponownie rozwałkuj ciasto za pomocą wałka do ciasta, aby zagęścić nadzienie i uformować. Zrób to z każdym kawałkiem ciasta, smarując stopioną margaryną, zwijając ją z nadzieniem, a następnie zwijając w ciasto.
wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i ułóż tortillę z nadzieniem cebulowym. Smaż tortille pojedynczo na małym ogniu, przykrywając patelnię pokrywką. Podawaj takie ciasta najlepiej z ziołami i warzywami.
można je również podawać jako niezależne danie z warzywami i kwaśną śmietaną-okazuje się bardzo smaczne!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g