Susamyr z wątróbką

niezwykle smaczna przekąska z wątróbki drobiowej! Delikatne kawałki wątroby w sosie śmietanowo-serowym - po prostu polizasz palce! Tradycyjne danie kuchni Tadżyckiej i Kirgiskiej.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 26 % 7 g
156 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Drobno posiekaj cebulę i smaż na oleju, aż będzie przezroczysta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj wątróbkę pokrojoną na małe kawałki i smaż przez 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól, pieprz, włóż do porcjowanych garnków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wodę i mąkę do śmietany. Wymieszać. Podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Polej wątrobę sosem śmietanowym i posyp tartym serem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-25 minut na złoty kolor. Podczas serwowania posyp zieloną cebulą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowy liver - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy