skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj sos beszamelowy. Roztop masło i usmaż mąkę, wlej mleko i zagotuj z ciągłym mieszaniem. Sól, włóż gałkę muszkatołową. Przesuwaj się na bok.
Krok 2:
Smażyć mięso mielone na oleju roślinnym przez 7 minut i przenieść na patelnię.
Krok 3:
Przebijamy warzywa w blenderze i smażymy, dodajemy tymianek, koncentrat pomidorowy i gotujemy przez 5 minut. (możesz drobno posiekać warzywa ręcznie.)
Krok 4:
Następnie przenieś smażone warzywa do mięsa, dodaj pokrojone pomidory, wlej 150 ml. woda i pozostaw do duszenia na małym ogniu przez 10 minut. Sól, pieprz, dodaj pokrojony boczek wieprzowy, gotuj jeszcze przez kilka minut i wyłącz.
Krok 5:
Wlać chochlę sosu na przygotowane naczynie do pieczenia i rozprowadzić na całej powierzchni.
Krok 6:
1 oper. Układamy pierwszą warstwę arkuszy lasagne. 2 oper. Rozłóż połowę sosu mięsnego. 3 oper. Wlej 1/3 sosu mlecznego na wierzch. 4 oper. Posyp 1/3 półtwardego sera.
Krok 7:
Ponownie wykonujemy tę samą operację 1,2,3 i 4.
Krok 8:
Rozłóż ostatnią warstwę lasagne, wlej pozostały sos i dobrze rozprowadź na całej powierzchni, abyśmy nie mieli suchych miejsc. Posyp resztą półtwardego sera i parmezanu.
Krok 9:
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.
Krok 10:
Pokrój lasagne lepiej, gdy ostygnie. Podawać z dowolnym sosem pomidorowym. Dziękuję za przeczytanie i obejrzenie mojego przepisu. Na razie wszystkim i smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g