lasagne z mięsem w sosie

zaskocz swoich bliskich. Zrób im mały kawałek Włoch w domu. Smacznie)
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 42 % 13 g
175 kcal
IG: 23 / 69 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj sos beszamelowy. Roztop masło i usmaż mąkę, wlej mleko i zagotuj z ciągłym mieszaniem. Sól, włóż gałkę muszkatołową. Przesuwaj się na bok.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć mięso mielone na oleju roślinnym przez 7 minut i przenieść na patelnię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przebijamy warzywa w blenderze i smażymy, dodajemy tymianek, koncentrat pomidorowy i gotujemy przez 5 minut. (możesz drobno posiekać warzywa ręcznie.)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przenieś smażone warzywa do mięsa, dodaj pokrojone pomidory, wlej 150 ml. woda i pozostaw do duszenia na małym ogniu przez 10 minut. Sól, pieprz, dodaj pokrojony boczek wieprzowy, gotuj jeszcze przez kilka minut i wyłącz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać chochlę sosu na przygotowane naczynie do pieczenia i rozprowadzić na całej powierzchni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    1 oper. Układamy pierwszą warstwę arkuszy lasagne. 2 oper. Rozłóż połowę sosu mięsnego. 3 oper. Wlej 1/3 sosu mlecznego na wierzch. 4 oper. Posyp 1/3 półtwardego sera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie wykonujemy tę samą operację 1,2,3 i 4.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż ostatnią warstwę lasagne, wlej pozostały sos i dobrze rozprowadź na całej powierzchni, abyśmy nie mieli suchych miejsc. Posyp resztą półtwardego sera i parmezanu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój lasagne lepiej, gdy ostygnie. Podawać z dowolnym sosem pomidorowym. Dziękuję za przeczytanie i obejrzenie mojego przepisu. Na razie wszystkim i smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy