pieczona szyjka wieprzowa w marynacie na wodzie mineralnej w piekarniku

łatwo się gotuje, okazuje się delikatny i soczysty! Mięso pieczone w piekarniku ma szczególny bogaty smak. Podczas pieczenia otwiera pory i wchłania wszystkie smaki przypraw. Szyja przygotowana według tego przepisu jest bardzo soczysta i miękka dzięki warstwom tłuszczu i wysiłkom kucharza, który nie jest leniwy, aby polać mięso marynatą:)
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 61 % 14 g
węglowodany 0 % 0 g
163 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki są dość proste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj czosnek. Możesz użyć prasy do czosnku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze myjemy mięso, oczyszczamy z folii, odcinamy nadmiar tłuszczu. Pocieramy solą, przyprawami, czosnkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż mięso do pojemnika do marynowania i wlej tam 1 łyżkę. l olej roślinny

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej gazowaną wodę mineralną, aby przykryła mięso.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I na koniec dodaj 1 łyżkę.l ocet 9%. Ocet można zastąpić sokiem z połowy cytryny. Pozostaw mięso do marynowania na zimno przez 6 godzin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż mięso do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia i wlej do niej ćwiartkę marynaty. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez godzinę. Co 10-15 minut wyjmujemy mięso i podlewamy marynatą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowe mięso z piekarnika i pozostaw na 10 minut, aby soki rozprowadziły się w mięsie. Jeśli się spieszysz i natychmiast pokroisz mięso, sok wypłynie, a mięso będzie suche. Cudowna szyja jest gotowa. Może być podawany z sałatkami, dodatkami lub używany do kanapek.

podczas pieczenia mięso przybiera jasnobrązową skórkę. Aby uzyskać bardziej rumianą, złotą skórkę, użyj grilla. Ale uważaj, aby nie wysuszyć mięsa.

aby sprawdzić gotowość mięsa, przebij je nożem. Jeśli sok jest lekki, mięso jest gotowe, jeśli jest różowe, powinieneś trochę dłużej trzymać w piekarniku.

aby wykorzystać ten przepis w dietach odchudzających, wyeliminuj olej roślinny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy