skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki są dość proste.
Krok 2:
Posiekaj czosnek. Możesz użyć prasy do czosnku.
Krok 3:
Dobrze myjemy mięso, oczyszczamy z folii, odcinamy nadmiar tłuszczu. Pocieramy solą, przyprawami, czosnkiem.
Krok 4:
Włóż mięso do pojemnika do marynowania i wlej tam 1 łyżkę. l olej roślinny
Krok 5:
Następnie wlej gazowaną wodę mineralną, aby przykryła mięso.
Krok 6:
I na koniec dodaj 1 łyżkę.l ocet 9%. Ocet można zastąpić sokiem z połowy cytryny. Pozostaw mięso do marynowania na zimno przez 6 godzin.
Krok 7:
Włóż mięso do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia i wlej do niej ćwiartkę marynaty. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez godzinę. Co 10-15 minut wyjmujemy mięso i podlewamy marynatą.
Krok 8:
Wyjmij gotowe mięso z piekarnika i pozostaw na 10 minut, aby soki rozprowadziły się w mięsie. Jeśli się spieszysz i natychmiast pokroisz mięso, sok wypłynie, a mięso będzie suche. Cudowna szyja jest gotowa. Może być podawany z sałatkami, dodatkami lub używany do kanapek.
podczas pieczenia mięso przybiera jasnobrązową skórkę. Aby uzyskać bardziej rumianą, złotą skórkę, użyj grilla. Ale uważaj, aby nie wysuszyć mięsa.
aby sprawdzić gotowość mięsa, przebij je nożem. Jeśli sok jest lekki, mięso jest gotowe, jeśli jest różowe, powinieneś trochę dłużej trzymać w piekarniku.
aby wykorzystać ten przepis w dietach odchudzających, wyeliminuj olej roślinny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g