dietetyczne kotlety z kurczaka
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
mięso z kurczaka zawsze było uważane za lekki posiłek dietetyczny. Nic dziwnego, że przez cały czas pacjenci byli karmieni bulionem z kurczaka i gotowanym kurczakiem. Ale jak zdrowe jest to mięso, tak samo szybko się nudzi. Nie możesz jeść tylko kurczaka z dnia na dzień. Dlatego pojawiły się przepisy kulinarne, w których proponuje się urozmaicenie menu bez zmiany głównego produktu.
do tych kotletów z kurczaka możesz użyć gotowego mięsa mielonego. Ale jeśli chcesz ugotować dla siebie niskokaloryczny posiłek, lepiej zmielić pierś z kurczaka bez skóry.
ubij trochę jajka i dodaj do mięsa mielonego. Jeśli nie przekręciłeś cebuli natychmiast razem z mięsem, zetrzyj ją na drobnej tarce. Włóż cebulę, mąkę, mleko, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do mielonego mięsa. Mięso mielone należy bardzo dobrze zagnieść. Smarujemy ręce olejem roślinnym i tworzymy kotlety. Jeśli mięso mielone jest płynne, możesz po prostu włożyć łyżkę stołową na patelnię z gorącym olejem. Ale olej musi być bardzo gorący, w przeciwnym razie nasze kotlety przykleją się do dna. Smażyć kotlety na złoty kolor po obu stronach. Następnie wkładamy je z powrotem na patelnię, dodajemy trochę wody i zamykamy pokrywką. Podawaj na stole z dowolnym dodatkiem.
do tych kotletów z kurczaka możesz użyć gotowego mięsa mielonego. Ale jeśli chcesz ugotować dla siebie niskokaloryczny posiłek, lepiej zmielić pierś z kurczaka bez skóry.
ubij trochę jajka i dodaj do mięsa mielonego. Jeśli nie przekręciłeś cebuli natychmiast razem z mięsem, zetrzyj ją na drobnej tarce. Włóż cebulę, mąkę, mleko, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do mielonego mięsa. Mięso mielone należy bardzo dobrze zagnieść. Smarujemy ręce olejem roślinnym i tworzymy kotlety. Jeśli mięso mielone jest płynne, możesz po prostu włożyć łyżkę stołową na patelnię z gorącym olejem. Ale olej musi być bardzo gorący, w przeciwnym razie nasze kotlety przykleją się do dna. Smażyć kotlety na złoty kolor po obu stronach. Następnie wkładamy je z powrotem na patelnię, dodajemy trochę wody i zamykamy pokrywką. Podawaj na stole z dowolnym dodatkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g