skład / składniki
metoda gotowania
nawiasem mówiąc, kuchnia koreańska jest o wiele bardziej zróżnicowana i interesująca, niż nam się wydaje! Koreańskie przepisy kulinarne opierają się na znajomości ogromnej liczby wszelkiego rodzaju tajemnic kulinarnych, które pozwalają nadać tradycyjnym sałatkom warzywnym, a także przekąskom - koreańskiemu mięsnemu i rybnemu, a raczej orientalnemu, smakowi.
koreańskie jedzenie ma sporo wspólnego z resztą kuchni orientalnej, powiedzmy japońskiej. A tutaj dominują przepisy kulinarne, które zawierają nie tylko wieprzowinę, ale także soję, jajka, ryż, warzywa i owoce morza. Nawiasem mówiąc, przepisy są dość powszechne z tych ostatnich.
dzisiejsze danie, choć proste w wykonaniu, wymaga konsekwencji i uważności. W końcu mamy wiele składników!
więc uwaga, przygotowujemy zimną przekąskę z krewetek (xiaunengchha).
najpierw obierz krewetki na parze. Musisz także usunąć z nich górną część i usunąć przez grzbietową część wnętrza krewetki. Pokrój małe gruszki, zanurz je na 20 minut w ... osolonej wodzie. Następnie musisz rozcieńczyć proszek musztardowy w wodzie, aby uzyskać papkowatą masę. Smażyć jajko kurze i pokroić na kilka części. A teraz wyjmujemy pokrojone plastry gruszki i mieszamy je z przygotowanymi przez nas krewetkami. Dodajemy tutaj cebulę i czosnek, które wcześniej trzeba było zmiażdżyć, proszek musztardowy rozcieńczony wodą, kalcynowany olej, sos sojowy, a także smażone ziarna sezamu, sól i cukier puder. Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie. A następnie włóż sałatkę do salaterki, udekoruj plasterkami jajek. Nawiasem mówiąc, możesz ozdobić cytryną, ogórkami i innymi warzywami, w tym ziołami.
podawaj na zimno do stołu. Twoi Goście i domownicy będą mile zaskoczeni twoimi umiejętnościami kulinarnymi.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g