zimna przekąska z krewetek xiaunengchha

mężczyźni to pokochają! Niesamowicie smaczne i bardzo szybkie!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 16 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 14 % 4 g
142 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

nawiasem mówiąc, kuchnia koreańska jest o wiele bardziej zróżnicowana i interesująca, niż nam się wydaje! Koreańskie przepisy kulinarne opierają się na znajomości ogromnej liczby wszelkiego rodzaju tajemnic kulinarnych, które pozwalają nadać tradycyjnym sałatkom warzywnym, a także przekąskom - koreańskiemu mięsnemu i rybnemu, a raczej orientalnemu, smakowi.
koreańskie jedzenie ma sporo wspólnego z resztą kuchni orientalnej, powiedzmy japońskiej. A tutaj dominują przepisy kulinarne, które zawierają nie tylko wieprzowinę, ale także soję, jajka, ryż, warzywa i owoce morza. Nawiasem mówiąc, przepisy są dość powszechne z tych ostatnich.
dzisiejsze danie, choć proste w wykonaniu, wymaga konsekwencji i uważności. W końcu mamy wiele składników!
więc uwaga, przygotowujemy zimną przekąskę z krewetek (xiaunengchha).
najpierw obierz krewetki na parze. Musisz także usunąć z nich górną część i usunąć przez grzbietową część wnętrza krewetki. Pokrój małe gruszki, zanurz je na 20 minut w ... osolonej wodzie. Następnie musisz rozcieńczyć proszek musztardowy w wodzie, aby uzyskać papkowatą masę. Smażyć jajko kurze i pokroić na kilka części. A teraz wyjmujemy pokrojone plastry gruszki i mieszamy je z przygotowanymi przez nas krewetkami. Dodajemy tutaj cebulę i czosnek, które wcześniej trzeba było zmiażdżyć, proszek musztardowy rozcieńczony wodą, kalcynowany olej, sos sojowy, a także smażone ziarna sezamu, sól i cukier puder. Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie. A następnie włóż sałatkę do salaterki, udekoruj plasterkami jajek. Nawiasem mówiąc, możesz ozdobić cytryną, ogórkami i innymi warzywami, w tym ziołami.
podawaj na zimno do stołu. Twoi Goście i domownicy będą mile zaskoczeni twoimi umiejętnościami kulinarnymi.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy