naleśniki na kwaśnym mleku są grube
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij jajka z cukrem i solą. Dodaj kwaśne mleko.
dodaj mąkę partiami, mieszając.
ciasto naleśnikowe powinno być umiarkowanie płynne. Następnie naleśniki na kwaśnym mleku okażą się cienkie, lekkie. Jeśli chcesz grubsze naleśniki, po prostu dodaj więcej mąki.
dodaj sodę do ciasta i rośnie.olej.
jeśli przesadzisz z mąką, możesz lekko rozcieńczyć wrzącą wodą.
to wszystko, teraz naleśniki można upiec na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem po obu stronach.
takie naleśniki są dobre ze śmietaną i różnymi nadzieniami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g
