skład / składniki
gotowanie krok po kroku
to jedzenie jest bardzo często mylone z pilawem. Ale tak nie jest, shavlya to owsianka ryżowa. Oznacza to, że ryż w nim może być ugotowany, miękki. Chociaż jej przepis kulinarny jest naprawdę podobny do przepisu na pilaw. Różnica polega tylko na stosunku ilości produktów i procesie produkcyjnym.
więc pokrój mięso na małe plasterki. Marchewki kroimy tradycyjnie w paski, a cebulę w pierścienie. W niewielkiej ilości oleju roślinnego topi się i smaży kawałki tłuszczu. Usuń frytki łyżką cedzakową. Następnie możesz dodać je do Szawli. Smażymy mięso, cebulę i marchewkę - jak na pilaw, ale jednocześnie dodajemy starte pomidory. Jeśli nie ma pomidorów, możesz dodać koncentrat pomidorowy. Następnie wlej wodę. Po zagotowaniu wody dodaj sól, ziarno i pieprz, a następnie włóż ryż i gotuj, bardzo często mieszając, aby się nie przypalić. Może się zdarzyć, że woda już się zagotowała, a ryż nie jest gotowy. Wtedy możemy jeszcze dodać wrzącą wodę.
usuwamy gotowy Szawel z ognia, szczelnie zamykamy (można go nawet owinąć wełnianym szalikiem) i pozostawiamy na 15 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Tłuszcz stołowy - 899 kcal/100g
- Tłuszcz kulinarny - 897 kcal/100g
- Tłuszcz cukierniczy - 897 kcal/100g