szaszłyki cielęce na patelni są miękkie i soczyste

potrój piknik w domu. Łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Chcesz natury? Na świeże powietrze, ale nie ma czasu i możliwości wyjazdu na przyrodę? Tak, to jest problem wielu ludzi: wieczny brak czegoś! No i niech! Proponuję zorganizować mini piknik w mojej kuchni. Jak w naturze i bez grilla? Pyszne, smażone, z szaszłyków prosto! Nie, Nie bój się rozpalić ognia na balkonie, nie będziemy, w przeciwnym razie nieproszeni goście z ubraniami ochronnymi i hydrantami szybko "usiądą" na Twoim ogonie! Użyjemy mini wersji gotowania kebaba w naszej kuchni, na zwykłej patelni.
ksi-ksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 14 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 7 % 2 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

gotowanie szaszłyków w domu na patelni cielęcej (u mnie).

więc podnieśliśmy ślinę i heroicznie zaczynamy kroić mięso.

pokrój mięso w kostkę, około 4x4 cm lub nieco mniejsze. Pokrój cebulę w pierścienie, zalej wrzącą wodą przez 1-2 minuty, a następnie spuść wodę. Cebulę i mięso włożyć do rondla, posolić i pieprzyć, w razie potrzeby dodać inne przyprawy, zalać winem, wymieszać, przykryć i pozostawić do marynowania na co najmniej 3 godziny.
 nawlecz 3-4 kawałki mięsa na bambusowe szaszłyki, naprzemiennie z cebulą. Smażyć na średnim ogniu, w niewielkiej ilości oleju roślinnego z jednej strony, odwrócić, przykryć i usmażyć z drugiej strony. Zdejmij pokrywkę i możesz przytrzymać ją jeszcze przez minutę, aby nadmiar płynu wyparował. Ale nie długo, aby mięso nie wyschło! Szaszłyki cielęce są gotowe, podawaj raczej na stole, aż jedzenie ostygnie. I niech sąsiedzi zyskają, śliniąc się nad zapachami z twojego okna!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy