skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotowanie szaszłyków w domu na patelni cielęcej (u mnie).
więc podnieśliśmy ślinę i heroicznie zaczynamy kroić mięso.
pokrój mięso w kostkę, około 4x4 cm lub nieco mniejsze. Pokrój cebulę w pierścienie, zalej wrzącą wodą przez 1-2 minuty, a następnie spuść wodę. Cebulę i mięso włożyć do rondla, posolić i pieprzyć, w razie potrzeby dodać inne przyprawy, zalać winem, wymieszać, przykryć i pozostawić do marynowania na co najmniej 3 godziny.
nawlecz 3-4 kawałki mięsa na bambusowe szaszłyki, naprzemiennie z cebulą. Smażyć na średnim ogniu, w niewielkiej ilości oleju roślinnego z jednej strony, odwrócić, przykryć i usmażyć z drugiej strony. Zdejmij pokrywkę i możesz przytrzymać ją jeszcze przez minutę, aby nadmiar płynu wyparował. Ale nie długo, aby mięso nie wyschło! Szaszłyki cielęce są gotowe, podawaj raczej na stole, aż jedzenie ostygnie. I niech sąsiedzi zyskają, śliniąc się nad zapachami z twojego okna!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g

