mołdawskie placindy z twarogiem, koperkiem i szczypiorkiem

mołdawskie ciasta z nadzieniem twarogowym - bardzo smaczne i satysfakcjonujące! Ten przepis kulinarny opowiedział mi mój sąsiad, pochodzący z Mołdawii. Placindy są wykonane z cienko walcowanego ciasta przaśnego i umieszczane w nim różne nadzienia. Proponuję zrobić bardzo smaczne placindy z twarogiem i ziołami.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 13 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 51 % 26 g
262 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

przesiej mąkę do szerokiej miski, a następnie zrób wgłębienie w środku, dodając tam sól i wlewając około 300 ml wody. Zagniatamy bardzo strome gładkie ciasto i robimy z niego kulkę. Przykryj ręcznikiem i pozostaw w spokoju na około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Zagniatamy twaróg, wprowadzamy do niego jaja kurze, posiekany koperek i sól. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki nadzienia. Z ciasta zwijamy 6-8 identycznych kulek. W razie potrzeby użyj mąki do posypania. Z każdej kulki powstaje jedno łożysko. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, aby uzyskać równe koło. Na środku kładziemy nadzienie twarogowe, rozprowadzając je na cieście, aby krawędzie pozostały wolne. Wyciągając krawędzie, zawiń ciasto w kwadratową kopertę. Następnie zginamy rogi do środka. Ta metoda zapobiega zbyt grubemu ciastu. Połóż łożysko na patelni z rozgrzanym olejem szwem w dół. Smażyć wszystkie łożyska jeden po drugim na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawaj placindy z twarogiem na gorąco. Minimum produktów, a rezultatem jest apetyczny posiłek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy