skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przesiej mąkę do szerokiej miski, a następnie zrób wgłębienie w środku, dodając tam sól i wlewając około 300 ml wody. Zagniatamy bardzo strome gładkie ciasto i robimy z niego kulkę. Przykryj ręcznikiem i pozostaw w spokoju na około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Zagniatamy twaróg, wprowadzamy do niego jaja kurze, posiekany koperek i sól. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki nadzienia. Z ciasta zwijamy 6-8 identycznych kulek. W razie potrzeby użyj mąki do posypania. Z każdej kulki powstaje jedno łożysko. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, aby uzyskać równe koło. Na środku kładziemy nadzienie twarogowe, rozprowadzając je na cieście, aby krawędzie pozostały wolne. Wyciągając krawędzie, zawiń ciasto w kwadratową kopertę. Następnie zginamy rogi do środka. Ta metoda zapobiega zbyt grubemu ciastu. Połóż łożysko na patelni z rozgrzanym olejem szwem w dół. Smażyć wszystkie łożyska jeden po drugim na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawaj placindy z twarogiem na gorąco. Minimum produktów, a rezultatem jest apetyczny posiłek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g

