skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym z serem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania możesz użyć dowolnych części kurczaka. Ugotuję filety z piersi kurczaka. Podoba mi się to, że w ogóle nie ma kości. Możesz użyć kremu o dowolnej zawartości tłuszczu. Im są grubsze, tym bardziej kremowy będzie smak gotowego dania.
Krok 2:
Do smażenia weź wygodną, szeroką patelnię z bokami. Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Połóż kurczaka i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor.
Krok 3:
Podczas smażenia kurczaka przygotuj cebulę. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Pokrój każdą cebulę na pół. Cebulę można następnie pokroić w półpierścienie lub nieco mniejsze.
Krok 4:
Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do kurczaka. Wszystko wymieszaj, smaż przez kilka minut na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 15-20 minut. Cebula będzie wydzielać trochę soku. To powinno wystarczyć, aby kurczak nie zaczął się palić. Ale jeśli cebula jest sucha, dodaj trochę wody. W tym czasie kurczak będzie miał czas na gotowanie, a cebula stanie się bardzo miękka.
Krok 5:
Dodaj trochę soli i przyprawy do śmietany. Zetrzyj ser.
Krok 6:
Dodaj śmietanę z przyprawami na patelnię. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Następnie dodaj trochę posiekanego czosnku.
Krok 7:
Posyp kurczaka startym serem. Rozgrzej wszystko razem przez kolejne 1-2 minuty. W tym czasie ser będzie miał czas na stopienie. A dzięki serowi sos śmietanowy stanie się grubszy.
Krok 8:
Kurczak w kremowym sosie z serem jest gotowy! Okazuje się bardzo smaczny i pachnący.
Krok 9:
Uzupełnij gotowego kurczaka warzywami lub dowolnym dodatkiem. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g