kurczak w sosie śmietanowym z serem na patelni

bardzo smaczne, ze zwykłych potraw, łatwe i proste, na obiad! Kurczak w kremowym sosie z serem na patelni jest bardzo soczysty i aromatyczny. Można go podawać samodzielnie lub z dodatkiem, aby obiad był bardziej sycący. Tak smaczne, będzie dobrze wyglądać na świątecznym stole.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 55 % 18 g
węglowodany 6 % 2 g
247 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym z serem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania możesz użyć dowolnych części kurczaka. Ugotuję filety z piersi kurczaka. Podoba mi się to, że w ogóle nie ma kości. Możesz użyć kremu o dowolnej zawartości tłuszczu. Im są grubsze, tym bardziej kremowy będzie smak gotowego dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do smażenia weź wygodną, szeroką patelnię z bokami. Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Połóż kurczaka i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia kurczaka przygotuj cebulę. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Pokrój każdą cebulę na pół. Cebulę można następnie pokroić w półpierścienie lub nieco mniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do kurczaka. Wszystko wymieszaj, smaż przez kilka minut na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 15-20 minut. Cebula będzie wydzielać trochę soku. To powinno wystarczyć, aby kurczak nie zaczął się palić. Ale jeśli cebula jest sucha, dodaj trochę wody. W tym czasie kurczak będzie miał czas na gotowanie, a cebula stanie się bardzo miękka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę soli i przyprawy do śmietany. Zetrzyj ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę z przyprawami na patelnię. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Następnie dodaj trochę posiekanego czosnku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp kurczaka startym serem. Rozgrzej wszystko razem przez kolejne 1-2 minuty. W tym czasie ser będzie miał czas na stopienie. A dzięki serowi sos śmietanowy stanie się grubszy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kurczak w kremowym sosie z serem jest gotowy! Okazuje się bardzo smaczny i pachnący.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uzupełnij gotowego kurczaka warzywami lub dowolnym dodatkiem. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy