pierogi w śmietanie w piekarniku

nowe spojrzenie na zwykłe pierogi na lunch! Co może być łatwiejsze do zrobienia na lunch lub kolację niż proste pierogi. Ale jeśli masz dość tego dania, proponuję podejść do pierogów w nowy sposób. Gotowe pierogi według tego przepisu są doskonale nasączone sosem śmietanowym.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 35 % 13 g
węglowodany 51 % 19 g
215 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierogi w śmietanie w piekarniku? Do tego dania można użyć mrożonych gotowych pierogów. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż zamrożone pierogi. Smaż je na dużym ogniu na złoty kolor. Jest to konieczne, aby gotowe danie miało apetyczny aromat i aby nie sklejały się w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażone pierogi włożyć do przygotowanego naczynia do pieczenia. Forma może być używana w dowolnym rozmiarze, jak chcesz. Postanowiłem gotować w garnkach na 2 porcje. Dlatego w przepisie wskazana jest równa liczba pierogów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przypadku sosu śmietanowego wymieszaj śmietanę z wodą. jeśli kwaśna śmietana jest płynna, można dodać mniej wody niż wskazano w przepisie. Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem. Drobno posiekaj warzywa. Posiekane zioła i czosnek dodaj do śmietany. Do smaku trochę soli i dodaj przyprawy. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na średniej tarce i dodaj do sosu. Wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W powstałym sosie śmietanowo-serowym napełnij pierogi tak, aby były prawie pokryte. Włóż pierogi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Następnie wyjmij je z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!

pierogi zawsze były i będą ratunkiem dla kawalerów lub pracujących ludzi, którzy są wiecznie zajęci i gdzieś się spieszą. Ale po prostu ugotowane szybko się nudzą. Postanowiłem więc podejść do ich przygotowania z drugiej strony, pokazując trochę sprytu.
to łatwe i szybkie danie na codzienny stół. Nawet zwykłe proste pierogi można przygotować z niespodzianką, aby zaimponować wszystkim domownikom. W tej formie okazują się znacznie smaczniejsze. Dodatkowo możesz usmażyć grzyby z cebulą i dodać je do pierogów przed pieczeniem.
Gotuj z przyjemnością! Bardzo smaczne!!!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierogi - 255   kcal/100g

Podobne przepisy