udka z kurczaka w śmietanie w piekarniku

pachnące, delikatne, rumiane, na wakacje i na co dzień! Udka z kurczaka w kwaśnej śmietanie w piekarniku są przygotowywane z minimum składników i prawie bez wysiłku. Zawsze możesz dostosować przepis dla siebie, dodając nowe przyprawy i zmieniając SOS.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 4 % 1 g
168 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić udka z kurczaka w śmietanie w piekarniku? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Do pieczenia tego przepisu możesz użyć dowolnej części kurczaka, ale ja upieczę udka z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nogi kurczaka należy marynować. Aby to zrobić, włóż śmietanę do przestronnej miski do smaku, dodaj sól i przyprawy. Dodałam trochę Curry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz kilka ząbków czosnku, spłucz i przepuść przez prasę. Posiekany czosnek dodaj do miski do śmietany. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Jeśli chodzi o ilość czosnku, skup się na swoim smaku. Aby uzyskać bardziej aromatyczne danie, dodaj więcej czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż udka z kurczaka do miski ze śmietaną i dobrze wymieszaj, aby śmietana równomiernie pokryła je ze wszystkich stron. Pozostaw nogi do marynowania na 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę, której dno i boki lekko posmaruj olejem roślinnym. Ułóż nogi w formie. Wyrównaj pozostałą marynatę śmietanową na nogach. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 45 do 60 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe podudzia z kurczaka zrumienią się i będą miały apetyczny złoty kolor. Jeśli przekłujesz nogę nożem, powinien pojawić się lekki sok. Jeśli sok jest różowy, nogi nie zostały jeszcze upieczone. Aby się nie przypaliły, możesz przykryć górę folią. Gotowe udka z kurczaka można uzupełnić dowolnym dodatkiem. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy