skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Możesz kupić gotowy filet z morszczuka lub wyciąć filet z całej ryby. W każdym razie najlepiej jest użyć schłodzonej ryby - zawiera ona znacznie więcej składników odżywczych. Jeśli okaże się, że ryba nadal musiała zostać zamrożona, należy ją odpowiednio rozmrozić. Po zamrażarce włóż do lodówki, w której temperatura wynosi + 5 stopni, a dopiero po 10-12 godzinach możesz już umieścić rybę w warunkach temperatury pokojowej.
Krok 2:
Dobrze opłucz rybę, osusz. Filet z morszczuka jest zwykle wystarczająco długi, więc dla wygody najlepiej pokroić go na kilka kawałków.
Krok 3:
Przygotuj żaroodporną formę, w której pieczesz rybę. Lub mogą to być małe porcje żaroodpornych foremek. Wielkość kształtu zależy od liczby ryb. Włóż filety z morszczuka do formy.
Krok 4:
Dodaj trochę soli do smaku. Na tym samym etapie możesz dodać swoje ulubione zioła i przyprawy. Może ktoś chce pieprzyć rybę lub posypać ją czosnkiem, smakosze i koneserzy Delikatnego gotowania najprawdopodobniej będą chcieli dodać zioła: tymianek, rozmaryn, a nawet mięta doskonale zacienią smak ryby, a ktoś po prostu ograniczy się do kilku plasterków cytryny. Skup się na swoim guście!
Krok 5:
Polej rybę olejem roślinnym. Do wyboru Może to być wszystko, od zwykłego taniego słonecznika i kukurydzy po elitarną oliwę.
Krok 6:
Rozłóż śmietanę na wierzchu - zawartość tłuszczu według własnego gustu. Śmietanę można zastąpić majonezem, który oczywiście nie jest bardzo kłodą, ale można go również zastąpić śmietaną lub lekkim jogurtem o neutralnym smaku.
Krok 7:
Przykryj formę folią, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Jeśli lubisz bardziej delikatne potrawy dietetyczne, gotuj w folii do całkowitego ugotowania. A jeśli jesteś miłośnikiem chrupiącej skórki, to 10-15 minut przed końcem pieczenia i już upiecz rybę na złoty kolor.
Krok 8:
Podawaj ryby od razu, gdy są gorące i aromatyczne. Smacznego!
chcę zauważyć, że możesz gotować według tego przepisu nie tylko morszczuka, ale także każdą inną rybę. Najlepsze są oczywiście filety rybne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Morszczuk pieczony - 105 kcal/100g
- Morszczuk gotowany - 95 kcal/100g
- Morszczuk świeży - 86 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g