filet z morszczuka w piekarniku

morszczuk pieczony w piekarniku-smaczny i zdrowy! Prosty przepis na morszczuka pieczonego w piekarniku w sosie śmietanowym. Szybki lunch lub kolacja dla całej rodziny z najtańszych produktów! Radzę przyjrzeć się bliżej przepisowi!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 13 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 0 % 0 g
172 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Możesz kupić gotowy filet z morszczuka lub wyciąć filet z całej ryby. W każdym razie najlepiej jest użyć schłodzonej ryby - zawiera ona znacznie więcej składników odżywczych. Jeśli okaże się, że ryba nadal musiała zostać zamrożona, należy ją odpowiednio rozmrozić. Po zamrażarce włóż do lodówki, w której temperatura wynosi + 5 stopni, a dopiero po 10-12 godzinach możesz już umieścić rybę w warunkach temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz rybę, osusz. Filet z morszczuka jest zwykle wystarczająco długi, więc dla wygody najlepiej pokroić go na kilka kawałków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj żaroodporną formę, w której pieczesz rybę. Lub mogą to być małe porcje żaroodpornych foremek. Wielkość kształtu zależy od liczby ryb. Włóż filety z morszczuka do formy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trochę soli do smaku. Na tym samym etapie możesz dodać swoje ulubione zioła i przyprawy. Może ktoś chce pieprzyć rybę lub posypać ją czosnkiem, smakosze i koneserzy Delikatnego gotowania najprawdopodobniej będą chcieli dodać zioła: tymianek, rozmaryn, a nawet mięta doskonale zacienią smak ryby, a ktoś po prostu ograniczy się do kilku plasterków cytryny. Skup się na swoim guście!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Polej rybę olejem roślinnym. Do wyboru Może to być wszystko, od zwykłego taniego słonecznika i kukurydzy po elitarną oliwę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż śmietanę na wierzchu - zawartość tłuszczu według własnego gustu. Śmietanę można zastąpić majonezem, który oczywiście nie jest bardzo kłodą, ale można go również zastąpić śmietaną lub lekkim jogurtem o neutralnym smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj formę folią, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Jeśli lubisz bardziej delikatne potrawy dietetyczne, gotuj w folii do całkowitego ugotowania. A jeśli jesteś miłośnikiem chrupiącej skórki, to 10-15 minut przed końcem pieczenia i już upiecz rybę na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj ryby od razu, gdy są gorące i aromatyczne. Smacznego!

chcę zauważyć, że możesz gotować według tego przepisu nie tylko morszczuka, ale także każdą inną rybę. Najlepsze są oczywiście filety rybne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy