ciasto z czeremchą i kwaśną śmietaną

najsmaczniejsze, piękne, jasne, delikatne, święto każdego dnia. Ciasto z czeremchą i kwaśną śmietaną okazuje się niezwykle smaczne i soczyste - ze względu na nadzienie i wypełnienie. Jagody są tutaj dodawane do nich, a nie do ciasta. Będziesz musiał majstrować przy cieście, ale wynik jest tego wart!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 68 % 30 g
208 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z czeremchą i kwaśną śmietaną? Zacznij od zrobienia ciasta drożdżowego. Jak zawsze wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto aktywując drożdże. Wymieszaj 1 łyżeczkę. cukier z całkowitej objętości z 1,5 łyżeczki. suche szybko działające drożdże (łyżka miarowa, pokrojona). Napełnij ciepłym mlekiem 38° - 40°, pozostaw w ciepłym miejscu na 15-20 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka. Jeśli czapka się nie pojawiła, drożdże są nieaktywne i należy je wymienić. Możesz gotować na świeżych drożdżach, potrzebujesz około 15 gramów. Zawsze sprawdzaj datę ważności, to ważne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce rozbij wcześniej umyte i wysuszone jajko. Wymieszaj i wlej 1 łyżeczkę. pozostawiając do smarowania. Do reszty dodaj szczyptę soli, pozostały cukier i lekko ubij trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ciasto do mieszanki jajecznej, lekko wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę do głębokiej miski, zrób dziurę i stopniowo mieszając wlej płynną mieszaninę. Pamiętaj, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pod koniec ugniatania dodaj masło, które zostało wcześniej stopione i schłodzone do temperatury pokojowej. Gdy trudno będzie mieszać w misce, przełóż na stół i zagniataj ciasto przez co najmniej 10 minut. Nasmaruj stół i ręce olejem roślinnym, spróbuj nie dodawać więcej mąki. Ciasto powinno stać się gładkie, delikatnie miękkie, nie przykleja się do rąk i stołu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto zaokrąglić i przełożyć do czystej, lekko natłuszczonej miski. Przykryj folią, pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,20 - 1,5 godziny. Możesz użyć multicookera lub lekko ciepłego piekarnika. Uważaj na temperaturę, komórki drożdży umierają w 50°C.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto wzrośnie około 2,5 razy. W ten sposób ciasto wyrosło mi po 1 godzinie 20 minutach, waga gotowego 590 gramów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Stół lekko odkurzyć mąką lub olejem. Rozłóż ciasto, lekko ugniatając, uformuj bochenek i oddziel 1/3. Przykryj mniejszą część folią przeciwwiatrową.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zaokrąglij Większość w kulkę, lekko dociśnij do ciasta,a następnie rozwałkuj o grubości około 1 cm. Użyłem dzielonej formy d 24 cm, jest to optymalny rozmiar dla danej ilości składników.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasmaruj spód i boki formy olejem roślinnym lub masłem, odkurz mąką. Za pomocą wałka do ciasta przenieś rozwałkowane ciasto do formy, delikatnie wyprostuj i uformuj bok o wysokości 2-3 cm, przykryj folią i pozostaw na 20 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Produkty do napełniania. Czeremcha i twaróg powinny ogrzać się do temperatury pokojowej, wyjąć je z lodówki z wyprzedzeniem, 30 minut. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, ale nie powinien być zbyt suchy lub odwrotnie wilgotny, dobrze nadaje się średnie 5-9%. Używam czeremchy sklepowej, gotowego puree puree z cukrem. Możesz użyć domowego kęsa, w tym celu świeżą czeremchę wyciera się przez sito, a powstałe puree miesza się z cukrem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj nadzienie. Dokładnie zetrzyj twaróg widelcem, nie jest konieczne wycieranie lub uderzanie blenderem. Dodaj czeremchę, cukier i 1 łyżkę. ze szkiełkiem skrobi, dobrze wymieszaj. Odstaw na chwilę, aby cukier się rozproszył. Spróbuj smaku, powinien natychmiast Ci odpowiadać, w razie potrzeby dostosuj cukier dla siebie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Uformuj ciasto. Przesiej 1 łyżkę na ciasto, spód przyszłego ciasta. l skrobia kukurydziana, równomiernie rozprowadź, nie osiągając krawędzi 1 - 1,5 cm, a następnie ułóż całe nadzienie i spłaszcz w granicach skrobi. Skrobia nie pozwoli nadzieniu biegać ani zwilżać Ciasta, gotowe ciasto jest delikatne, z pięknym plasterkiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Odłożony mały kawałek ciasta rozwałkować na wymiar formy. Przykryj nadzienie i delikatnie, ale dokładnie ściśnij wokół krawędzi. Wykonaj nacięcia nożyczkami do gotowania, przykryj folią i pozostaw na 10-15 minut. Następnie dodaj 1 łyżeczkę do uformowanego jajka.mleko, wstrząśnij i posmaruj wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze t 190°C przez około 20-25 minut, aż będzie złoty. Określ czas według piekarnika.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podczas pieczenia ciasta przygotuj nadzienie. Wystarczy wymieszać widelcem gęstą śmietanę z cukrem. Nie używaj trzepaczki ani miksera, aby nie upłynnić kwaśnej śmietany. Nie wkładaj go do lodówki,aby cukier miał czas na rozproszenie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przytrzymaj gotowe ciasto przez 2-3 minuty w lekko otwartym piekarniku, a następnie wyjmij i pozwól lekko ostygnąć w formie. Przełóż cienkie ostrze wzdłuż boku, wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przykryj tylko schłodzone ciasto śmietaną, spłaszcz wierzch i nałóż krople puree z czeremchy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wykałaczką wykonaj dowolny wzór lub dowolne smugi, według własnego uznania. Włóż ciasto do lodówki, aby zaimpregnować i ustabilizować nalewanie na kilka godzin, możesz na noc. Nie zapomnij przykryć ciasta, wkładam do specjalnego pojemnika na ciasto.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Cięcie ciasta powinno być schłodzone. Jest dobrze nasączony nadzieniem, nadzienie czeremchy jest soczyste, wilgotne. Z delikatnym, maślanym ciastem-idealna harmonia. Ciasto jest dobre na codzienny stół, firmową herbatę, a nawet na wakacje. Jest sycący, ale ma mniej kalorii niż wiele ciast. Za jego smak i wygląd otrzymasz mnóstwo komplementów!

to ciasto jest wyjątkowe — jest autorskie, dzielę się ulubionym, sprawdzonym przepisem.

na pewno nie próbowałeś takiego ciasta, ale jest szansa, której nie powinieneś przegapić, zwłaszcza dla syberyjczyków! W końcu Czeremcha tak bardzo kocha zimny klimat i rośnie tutaj w obfitości.

często gotuję z czeremchą, Pieczenie z nią ma niezapomniany smak i aromat, który jest doceniany i lubiany przez wielu.

na stronie opublikowałem już kilka przepisów na "czeremchę", jeśli lubisz również czeremchę, możesz zajrzeć tutaj:

ciasto Czeremchowe na kefirze ze śmietaną i suszonymi śliwkami

ciasto Czeremchowe Klasyczne ze śmietaną

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Czeremcha - 27   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy