skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z czeremchą i kwaśną śmietaną? Zacznij od zrobienia ciasta drożdżowego. Jak zawsze wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Przygotuj ciasto aktywując drożdże. Wymieszaj 1 łyżeczkę. cukier z całkowitej objętości z 1,5 łyżeczki. suche szybko działające drożdże (łyżka miarowa, pokrojona). Napełnij ciepłym mlekiem 38° - 40°, pozostaw w ciepłym miejscu na 15-20 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka. Jeśli czapka się nie pojawiła, drożdże są nieaktywne i należy je wymienić. Możesz gotować na świeżych drożdżach, potrzebujesz około 15 gramów. Zawsze sprawdzaj datę ważności, to ważne.
Krok 3:
W misce rozbij wcześniej umyte i wysuszone jajko. Wymieszaj i wlej 1 łyżeczkę. pozostawiając do smarowania. Do reszty dodaj szczyptę soli, pozostały cukier i lekko ubij trzepaczką.
Krok 4:
Dodaj ciasto do mieszanki jajecznej, lekko wymieszaj.
Krok 5:
Przesiej mąkę do głębokiej miski, zrób dziurę i stopniowo mieszając wlej płynną mieszaninę. Pamiętaj, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 6:
Pod koniec ugniatania dodaj masło, które zostało wcześniej stopione i schłodzone do temperatury pokojowej. Gdy trudno będzie mieszać w misce, przełóż na stół i zagniataj ciasto przez co najmniej 10 minut. Nasmaruj stół i ręce olejem roślinnym, spróbuj nie dodawać więcej mąki. Ciasto powinno stać się gładkie, delikatnie miękkie, nie przykleja się do rąk i stołu.
Krok 7:
Ciasto zaokrąglić i przełożyć do czystej, lekko natłuszczonej miski. Przykryj folią, pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,20 - 1,5 godziny. Możesz użyć multicookera lub lekko ciepłego piekarnika. Uważaj na temperaturę, komórki drożdży umierają w 50°C.
Krok 8:
Gotowe ciasto wzrośnie około 2,5 razy. W ten sposób ciasto wyrosło mi po 1 godzinie 20 minutach, waga gotowego 590 gramów.
Krok 9:
Stół lekko odkurzyć mąką lub olejem. Rozłóż ciasto, lekko ugniatając, uformuj bochenek i oddziel 1/3. Przykryj mniejszą część folią przeciwwiatrową.
Krok 10:
Zaokrąglij Większość w kulkę, lekko dociśnij do ciasta,a następnie rozwałkuj o grubości około 1 cm. Użyłem dzielonej formy d 24 cm, jest to optymalny rozmiar dla danej ilości składników.
Krok 11:
Nasmaruj spód i boki formy olejem roślinnym lub masłem, odkurz mąką. Za pomocą wałka do ciasta przenieś rozwałkowane ciasto do formy, delikatnie wyprostuj i uformuj bok o wysokości 2-3 cm, przykryj folią i pozostaw na 20 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Krok 12:
Produkty do napełniania. Czeremcha i twaróg powinny ogrzać się do temperatury pokojowej, wyjąć je z lodówki z wyprzedzeniem, 30 minut. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, ale nie powinien być zbyt suchy lub odwrotnie wilgotny, dobrze nadaje się średnie 5-9%. Używam czeremchy sklepowej, gotowego puree puree z cukrem. Możesz użyć domowego kęsa, w tym celu świeżą czeremchę wyciera się przez sito, a powstałe puree miesza się z cukrem.
Krok 13:
Przygotuj nadzienie. Dokładnie zetrzyj twaróg widelcem, nie jest konieczne wycieranie lub uderzanie blenderem. Dodaj czeremchę, cukier i 1 łyżkę. ze szkiełkiem skrobi, dobrze wymieszaj. Odstaw na chwilę, aby cukier się rozproszył. Spróbuj smaku, powinien natychmiast Ci odpowiadać, w razie potrzeby dostosuj cukier dla siebie.
Krok 14:
Uformuj ciasto. Przesiej 1 łyżkę na ciasto, spód przyszłego ciasta. l skrobia kukurydziana, równomiernie rozprowadź, nie osiągając krawędzi 1 - 1,5 cm, a następnie ułóż całe nadzienie i spłaszcz w granicach skrobi. Skrobia nie pozwoli nadzieniu biegać ani zwilżać Ciasta, gotowe ciasto jest delikatne, z pięknym plasterkiem.
Krok 15:
Odłożony mały kawałek ciasta rozwałkować na wymiar formy. Przykryj nadzienie i delikatnie, ale dokładnie ściśnij wokół krawędzi. Wykonaj nacięcia nożyczkami do gotowania, przykryj folią i pozostaw na 10-15 minut. Następnie dodaj 1 łyżeczkę do uformowanego jajka.mleko, wstrząśnij i posmaruj wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze t 190°C przez około 20-25 minut, aż będzie złoty. Określ czas według piekarnika.
Krok 16:
Podczas pieczenia ciasta przygotuj nadzienie. Wystarczy wymieszać widelcem gęstą śmietanę z cukrem. Nie używaj trzepaczki ani miksera, aby nie upłynnić kwaśnej śmietany. Nie wkładaj go do lodówki,aby cukier miał czas na rozproszenie.
Krok 17:
Przytrzymaj gotowe ciasto przez 2-3 minuty w lekko otwartym piekarniku, a następnie wyjmij i pozwól lekko ostygnąć w formie. Przełóż cienkie ostrze wzdłuż boku, wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przykryj tylko schłodzone ciasto śmietaną, spłaszcz wierzch i nałóż krople puree z czeremchy.
Krok 18:
Wykałaczką wykonaj dowolny wzór lub dowolne smugi, według własnego uznania. Włóż ciasto do lodówki, aby zaimpregnować i ustabilizować nalewanie na kilka godzin, możesz na noc. Nie zapomnij przykryć ciasta, wkładam do specjalnego pojemnika na ciasto.
Krok 19:
Cięcie ciasta powinno być schłodzone. Jest dobrze nasączony nadzieniem, nadzienie czeremchy jest soczyste, wilgotne. Z delikatnym, maślanym ciastem-idealna harmonia. Ciasto jest dobre na codzienny stół, firmową herbatę, a nawet na wakacje. Jest sycący, ale ma mniej kalorii niż wiele ciast. Za jego smak i wygląd otrzymasz mnóstwo komplementów!
to ciasto jest wyjątkowe — jest autorskie, dzielę się ulubionym, sprawdzonym przepisem.
na pewno nie próbowałeś takiego ciasta, ale jest szansa, której nie powinieneś przegapić, zwłaszcza dla syberyjczyków! W końcu Czeremcha tak bardzo kocha zimny klimat i rośnie tutaj w obfitości.
często gotuję z czeremchą, Pieczenie z nią ma niezapomniany smak i aromat, który jest doceniany i lubiany przez wielu.
na stronie opublikowałem już kilka przepisów na "czeremchę", jeśli lubisz również czeremchę, możesz zajrzeć tutaj:
ciasto Czeremchowe na kefirze ze śmietaną i suszonymi śliwkami
ciasto Czeremchowe Klasyczne ze śmietaną
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Czeremcha - 27 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g