skład / składniki
gotowanie krok po kroku
placek z twarogiem to dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. To jedzenie było pieczone w każdej szkolnej stołówce, a ich smak rozprzestrzeniał się po całej szkole, nie pozwalając czekać do przerwy. Przepis kulinarny, według którego upiekłam te placki, proponuję miłośnikom tego typu wypieków. Najpierw zagniatamy ciasto, a następnie pieczemy ciasta.
wymieszaj drożdże z mąką, powinna być niewielka ilość, a także z cukrem i mlekiem. Kiedy jest gęsty, jak śmietana, przykryj go i umieść w ciepłym miejscu. Po dopasowaniu ciasta dodaj resztę mąki z mlekiem i surowym żółtkiem. Dopóki ciasto nie będzie gładkie, dokładnie je zmielimy i wybijemy drewnianą łyżką. Tutaj dodaj stopiony tłuszcz, a następnie ponownie wymieszaj i Posol.
posyp ciasto mąką, przykryj serwetką i ponownie podgrzej. Po dopasowaniu, podwojeniu objętości, połóż go na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na pół. Rozwałkuj długą opaskę uciskową i pokrój kawałki o długości 3 cm.
po zbudowaniu z nich kulek, a następnie rozwałkowaniu ich ciastem. Na środku każdego z nich kładziemy nadzienie twarogowe. Zrobimy to z twarogu puree na gładką masę, z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Wlej skrobię, rodzynki i wymieszaj.
ściśnij krawędzie placków, posmaruj luźnym jajkiem i połóż je na blasze do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku przez 20-25 minut, w temperaturze 220 stopni. Aż się zarumienią.
rozłóż gotowe ciasta luźno i przykryj ręcznikiem, pozwalając im ostygnąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Tłuszcz stołowy - 899 kcal/100g
- Tłuszcz kulinarny - 897 kcal/100g
- Tłuszcz cukierniczy - 897 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g