placki drożdżowe z twarogiem w piekarniku

sposób na robienie ciast, które są po prostu uwielbiane przez wszystkich od dzieciństwa.
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 58 % 28 g
252 kcal
IG: 7 / 21 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

placek z twarogiem to dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. To jedzenie było pieczone w każdej szkolnej stołówce, a ich smak rozprzestrzeniał się po całej szkole, nie pozwalając czekać do przerwy. Przepis kulinarny, według którego upiekłam te placki, proponuję miłośnikom tego typu wypieków. Najpierw zagniatamy ciasto, a następnie pieczemy ciasta.

wymieszaj drożdże z mąką, powinna być niewielka ilość, a także z cukrem i mlekiem. Kiedy jest gęsty, jak śmietana, przykryj go i umieść w ciepłym miejscu. Po dopasowaniu ciasta dodaj resztę mąki z mlekiem i surowym żółtkiem. Dopóki ciasto nie będzie gładkie, dokładnie je zmielimy i wybijemy drewnianą łyżką. Tutaj dodaj stopiony tłuszcz, a następnie ponownie wymieszaj i Posol.
posyp ciasto mąką, przykryj serwetką i ponownie podgrzej. Po dopasowaniu, podwojeniu objętości, połóż go na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na pół. Rozwałkuj długą opaskę uciskową i pokrój kawałki o długości 3 cm.

po zbudowaniu z nich kulek, a następnie rozwałkowaniu ich ciastem. Na środku każdego z nich kładziemy nadzienie twarogowe. Zrobimy to z twarogu puree na gładką masę, z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Wlej skrobię, rodzynki i wymieszaj.

ściśnij krawędzie placków, posmaruj luźnym jajkiem i połóż je na blasze do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku przez 20-25 minut, w temperaturze 220 stopni. Aż się zarumienią.
rozłóż gotowe ciasta luźno i przykryj ręcznikiem, pozwalając im ostygnąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy