ryba pod marynatą w piekarniku

ryba pod marynatą w piekarniku: dwie formy podania jednej naleśnika. Ryba pod marynatą w piekarniku ma szczególny smak i niewątpliwą zaletę (jeśli nie używasz octu, jak w tym przepisie). Aby zwiększyć zalety potrawy, nie smaż zbyt mocno warzyw ani samej ryby - wystarczy lekkie smażenie i duszenie. Wtedy taką rybę można podawać zarówno dzieciom, jak i osobom starszym. Jeśli chcesz ugotować rybę pod marynatą na sekundę, zrób pyszne tłuczone ziemniaki do dekoracji - na neutralnym tle smak ryby ujawni się bardziej.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 25 lutego-3 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 52 % 11 g
węglowodany 38 % 8 g
132 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rybę pod marynatą w piekarniku? Weź produkty według listy. Możesz uzupełnić zestaw przypraw do marynaty dowolnymi przyprawami, dodatkowo, jeśli chcesz, możesz włączyć do składników łagodny ocet: jabłkowy, balsamiczny lub inny. Zwłaszcza jeśli chcesz podawać rybę pod marynatą jako zimną przekąskę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść rybę, dobrze spłucz i osusz ręcznikami papierowymi. Dobrze nadają się ryby morskie, nawet białe, nawet łosoś. Pokrój rybę na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól rybną, pieprz czarnym pieprzem, zwiń każdy kawałek mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię olejem, usmaż kawałki ryby z jednej strony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie odwróć i usmaż z drugiej strony. Połóż rybę na talerzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub przełóż przez rozdrabniacz kombajnu. Na tej samej patelni usmaż przygotowane marchewki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cebulę i kontynuuj smażenie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przyprawy, koncentrat pomidorowy i wodę do warzyw. Dusić mieszaninę przez około pięć minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź głębokie naczynie do pieczenia. Rozłóż połowę przygotowanej marynaty warzywnej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść kawałki smażonej ryby na wierzchu marynaty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponownie przykryj warstwą marynaty. Przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz rybę pod marynatą przez około pół godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj rybę pod marynatą w piekarniku na gorąco jako drugie danie, możesz dodatkowo przygotować przystawkę, tłuczone ziemniaki będą idealne. Jeśli chcesz użyć ryby pod marynatą jako zimnej przekąski, schłodź ją i podawaj na stole z przekąskami.

ryba pod marynatą w piekarniku to wspaniałe, czasem niewybaczalnie zapomniane danie przez kucharzy. I kiedyś było bardzo powszechne w sieci radzieckich stołówek i kawiarni, poza tym danie ma podwójną formę serwowania: można je podawać jako główną gorącą lub zimną przekąskę. Do gotowania ryb pod marynatą w piekarniku nadaje się każda ryba bez kości, często używa się ryb z rodziny dorsza lub niedrogich rodzajów łososia. Bardziej podoba mi się biała ryba ugotowana w ten sposób.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy