skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić rybę pod marynatą w piekarniku? Weź produkty według listy. Możesz uzupełnić zestaw przypraw do marynaty dowolnymi przyprawami, dodatkowo, jeśli chcesz, możesz włączyć do składników łagodny ocet: jabłkowy, balsamiczny lub inny. Zwłaszcza jeśli chcesz podawać rybę pod marynatą jako zimną przekąskę.
Krok 2:
Oczyść rybę, dobrze spłucz i osusz ręcznikami papierowymi. Dobrze nadają się ryby morskie, nawet białe, nawet łosoś. Pokrój rybę na porcje.
Krok 3:
Sól rybną, pieprz czarnym pieprzem, zwiń każdy kawałek mąki.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię olejem, usmaż kawałki ryby z jednej strony.
Krok 5:
Następnie odwróć i usmaż z drugiej strony. Połóż rybę na talerzu.
Krok 6:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub przełóż przez rozdrabniacz kombajnu. Na tej samej patelni usmaż przygotowane marchewki.
Krok 7:
Dodaj cebulę i kontynuuj smażenie.
Krok 8:
Dodaj przyprawy, koncentrat pomidorowy i wodę do warzyw. Dusić mieszaninę przez około pięć minut.
Krok 9:
Weź głębokie naczynie do pieczenia. Rozłóż połowę przygotowanej marynaty warzywnej.
Krok 10:
Umieść kawałki smażonej ryby na wierzchu marynaty.
Krok 11:
Ponownie przykryj warstwą marynaty. Przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz rybę pod marynatą przez około pół godziny.
Krok 12:
Podawaj rybę pod marynatą w piekarniku na gorąco jako drugie danie, możesz dodatkowo przygotować przystawkę, tłuczone ziemniaki będą idealne. Jeśli chcesz użyć ryby pod marynatą jako zimnej przekąski, schłodź ją i podawaj na stole z przekąskami.
ryba pod marynatą w piekarniku to wspaniałe, czasem niewybaczalnie zapomniane danie przez kucharzy. I kiedyś było bardzo powszechne w sieci radzieckich stołówek i kawiarni, poza tym danie ma podwójną formę serwowania: można je podawać jako główną gorącą lub zimną przekąskę. Do gotowania ryb pod marynatą w piekarniku nadaje się każda ryba bez kości, często używa się ryb z rodziny dorsza lub niedrogich rodzajów łososia. Bardziej podoba mi się biała ryba ugotowana w ten sposób.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g