skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do zupy. Na danie musisz wziąć 1-2 rodzaje białej ryby morskiej (mam morszczuka), trochę czerwonej ryby (mam pstrąga), skorupiaków i mięczaków. Idealnie potrzebujesz świeżych dużych krewetek, małży, kalmarów. Ale w naszych realiach możesz użyć mrożonego koktajlu morskiego, świeżo mrożonych krewetek (surowych, nie gotowanych!) i małże (mam dwa rodzaje-z muszlami i bez). Im więcej owoców morza i ryb, tym smaczniejsza zupa.
Krok 2:
Obierz białą i czerwoną rybę z łusek, odetnij płetwy, wypatrosz i pokrój na porcje.
Krok 3:
Pomidory zalać wrzącą wodą i zdjąć skórkę. Pokrój miąższ w drobną kostkę. Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć kupionych w sklepie, pokrojonych we własnym soku. Wszystkie warzywa należy pokroić tak małe, jak to możliwe, aby dobrze ugotowały się podczas gotowania.
Krok 4:
Pokrój seler w drobną kostkę. Jeśli łodyga jest duża, wystarczy jedna. Miałem 2 małe.
Krok 5:
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać nożem.
Krok 6:
Obierz krewetki z głowy i skorupy. Czyszczenie radzę zachować, aby przed ułożeniem warzyw usmażyć je na oleju i posmakować.
Krok 7:
W rondlu z grubym dnem na średnim ogniu rozgrzej oliwę i masło.
Krok 8:
Rozłóż skórki z krewetek i smaż, mieszając, przez 2 minuty. Następnie usuń czyszczenie, pozostawiając pachnący olej na patelni. Ale jeśli nie chcesz poświęcać na to czasu, możesz pominąć krok 8.
Krok 9:
Na patelnię włożyć pomidory, cebulę, czosnek i seler.
Krok 10:
Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej szklankę wody.
Krok 11:
Gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut, aż warzywa się ugotują.
Krok 12:
Wlej pozostałą wodę i wytrawne białe wino do garnka, ułóż posiekaną białą i czerwoną rybę oraz liście laurowe. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż ryba się ugotuje, około 30 minut.
Krok 13:
Dodaj koktajl morski i obrane krewetki do zupy. Dodałem jeszcze kilkanaście małży w muszlach, aby uzyskać ładną porcję. Wszystko posolić, pieprzyć i wymieszać. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 14:
Usuń gotowy bouillabaisse z ognia.
Krok 15:
Przykryj garnek pokrywką i pozostaw zupę na 15-20 minut. Następnie wlej do talerzy. Smacznego!
nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Morszczuk pieczony - 105 kcal/100g
- Morszczuk gotowany - 95 kcal/100g
- Morszczuk świeży - 86 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g
- Koktajl morski - 95 kcal/100g
- Krewetki królewskie - 87 kcal/100g