pierogi pieczone w piekarniku z majonezem i mlekiem

prosta, niedroga i szybka kolacja dla całej rodziny! Pierogi pieczone w piekarniku z majonezem i mlekiem to danie bardziej podobne do zapiekanki z nadzieniem mięsnym. Ciasto jest dobrze nasycone płynem, staje się miękkie, podobne do pasty. Gotowanie pierogów jest bardzo łatwe, poradzi sobie nawet początkujący w gotowaniu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 33 % 11 g
węglowodany 48 % 16 g
190 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pierogi w piekarniku z majonezem i mlekiem? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć pierogi zarówno domowe, jak i zakupione. Lepiej, jeśli są zamrożone-wtedy ciasto nie zmięknie bardzo mocno. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, możesz nawet wziąć mieszankę mleka i wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Natychmiast włącz piekarnik do rozgrzania, ustaw temperaturę na 200°C. cały proces przygotowania zajmie bardzo mało czasu, piekarnik będzie miał czas na rozgrzanie. Weź naczynie do pieczenia o odpowiednim rozmiarze. Włóż do niego pierogi. W zależności od ich liczby i wielkości formy wykonaj jeden lub więcej rzędów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij pierogi mlekiem, aby sięgały około połowy. Zajęło mi mniej mleka niż przepis, ponieważ pierogi leżały w jednym rzędzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj wierzch pierogów majonezem. Sól i pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na średniej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp naczynie startym serem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj formę kawałkiem folii. Umieść naczynie do pieczenia w rozgrzanym piekarniku. Po 20 minutach wyjmij go, ale nie wyłączaj ogrzewania. Zdejmij folię i włóż formę do piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz pierogi przez kolejne 10-15 minut, płyn powinien prawie całkowicie wyparować, a na wierzchu powstanie rumiana skorupa. Wyjmij formę z piekarnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj pieczone pierogi, krojąc na porcje jak kawałek zapiekanki. Dobrze nadają się do nich śmietana, majonez lub keczup. Smacznego!

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierogi - 255   kcal/100g

Podobne przepisy