skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak upiec pierogi w piekarniku z majonezem i mlekiem? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć pierogi zarówno domowe, jak i zakupione. Lepiej, jeśli są zamrożone-wtedy ciasto nie zmięknie bardzo mocno. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, możesz nawet wziąć mieszankę mleka i wody.
Krok 2:

Natychmiast włącz piekarnik do rozgrzania, ustaw temperaturę na 200°C. cały proces przygotowania zajmie bardzo mało czasu, piekarnik będzie miał czas na rozgrzanie. Weź naczynie do pieczenia o odpowiednim rozmiarze. Włóż do niego pierogi. W zależności od ich liczby i wielkości formy wykonaj jeden lub więcej rzędów.
Krok 3:

Napełnij pierogi mlekiem, aby sięgały około połowy. Zajęło mi mniej mleka niż przepis, ponieważ pierogi leżały w jednym rzędzie.
Krok 4:

Posmaruj wierzch pierogów majonezem. Sól i pieprz.
Krok 5:

Zetrzyj ser na średniej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 6:

Posyp naczynie startym serem.
Krok 7:

Przykryj formę kawałkiem folii. Umieść naczynie do pieczenia w rozgrzanym piekarniku. Po 20 minutach wyjmij go, ale nie wyłączaj ogrzewania. Zdejmij folię i włóż formę do piekarnika.
Krok 8:

Piecz pierogi przez kolejne 10-15 minut, płyn powinien prawie całkowicie wyparować, a na wierzchu powstanie rumiana skorupa. Wyjmij formę z piekarnika.
Krok 9:

Podawaj pieczone pierogi, krojąc na porcje jak kawałek zapiekanki. Dobrze nadają się do nich śmietana, majonez lub keczup. Smacznego!
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierogi - 255 kcal/100g





