kruche ciasto jagodowe z jagodami i kwaśną śmietaną

Zbierz całą rodzinę na herbatę z pysznymi wypiekami! Po prostu nie można oderwać się od kruchego ciasta z jagodami i kwaśną śmietaną! Wypełnienie przypomina gęsty krem, a jagody dodają przyjemnej kwaskowatości. Niesamowity aromat i apetyczny wygląd, ręka sięga po kolejny kawałek. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 57 % 28 g
275 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z jagodami i kwaśną śmietaną? Najpierw przygotuj ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mąkę, cukier puder i szczyptę soli do miski kombajnu. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiażdż wszystko na okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żółtko do okruchów masła, wymieszaj. Jeśli okruchy okazały się zbyt suche, dodaj 1 łyżkę.l zimna woda i ponownie wymieszaj (nie dodałem wody).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbieramy okruchy masła w grudkę (nie musisz wyrabiać ciasta! wystarczy złożyć w jedną całość, zrobić wszystko szybko, aby masło nie zaczęło się topić). Ponieważ Na zewnątrz jest teraz gorąco, wysyłamy ciasto do lodówki na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 10 minutach rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 3 mm i włóż do formy, nakłuj ciasto widelcem i wyślij ponownie do lodówki na 25-30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, kładziemy na wierzchu arkusz papieru do pieczenia lub folię, wlewamy ładunek (fasola, groszek) i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut, po 15 minutach usuwamy papier z ładunkiem i pieczemy kosz przez kolejne 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Składniki do nadzienia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj śmietanę (zawartość tłuszczu 15%) z cukrem pudrem, nalewką waniliową i jajkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj skrobię, wszystko wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej jagody do kosza z piaskiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wypełnij jagody kwaśną śmietaną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (włącz go 10-20 minut przed pieczeniem) przez 20-25 minut, nadzienie powinno się chwycić. Niech ciasto ostygnie i podawaj. Smacznego!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ponieważ został mi mały kawałek ciasta i trochę polewy, zrobiłam też małe porcje ciasta. Poczęstuj się!

wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj W tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy