skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z jagodami i kwaśną śmietaną? Najpierw przygotuj ciasto.
Krok 2:
Wlej mąkę, cukier puder i szczyptę soli do miski kombajnu. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki.
Krok 3:
Zmiażdż wszystko na okruchy.
Krok 4:
Dodaj żółtko do okruchów masła, wymieszaj. Jeśli okruchy okazały się zbyt suche, dodaj 1 łyżkę.l zimna woda i ponownie wymieszaj (nie dodałem wody).
Krok 5:
Zbieramy okruchy masła w grudkę (nie musisz wyrabiać ciasta! wystarczy złożyć w jedną całość, zrobić wszystko szybko, aby masło nie zaczęło się topić). Ponieważ Na zewnątrz jest teraz gorąco, wysyłamy ciasto do lodówki na 10 minut.
Krok 6:
Po 10 minutach rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 3 mm i włóż do formy, nakłuj ciasto widelcem i wyślij ponownie do lodówki na 25-30 minut.
Krok 7:
Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, kładziemy na wierzchu arkusz papieru do pieczenia lub folię, wlewamy ładunek (fasola, groszek) i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut, po 15 minutach usuwamy papier z ładunkiem i pieczemy kosz przez kolejne 10 minut.
Krok 8:
Składniki do nadzienia.
Krok 9:
Wymieszaj śmietanę (zawartość tłuszczu 15%) z cukrem pudrem, nalewką waniliową i jajkami.
Krok 10:
Dodaj skrobię, wszystko wymieszaj.
Krok 11:
Wlej jagody do kosza z piaskiem.
Krok 12:
Wypełnij jagody kwaśną śmietaną.
Krok 13:
I piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (włącz go 10-20 minut przed pieczeniem) przez 20-25 minut, nadzienie powinno się chwycić. Niech ciasto ostygnie i podawaj. Smacznego!
Krok 14:
Ponieważ został mi mały kawałek ciasta i trochę polewy, zrobiłam też małe porcje ciasta. Poczęstuj się!
wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj W tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g