ciasto owocowe z morelami i śliwkami w piekarniku

owoce możesz użyć dowolnego smaku. Najprostsze i najszybsze ciasto z aromatycznym słodkawym delikatnym ciastem i słodko-kwaśnym owocowym blatem. Wspaniałe połączenie, które docenisz zarówno ty, jak i twoi bliscy. Ugotujemy go z morelami i śliwkami, ale możesz wziąć inne owoce.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 64 % 35 g
299 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Jajka i masło powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Lepiej jest uzyskać masło w ciągu 2-3 godzin, aby całkowicie rozmroziło się nie tylko na zewnątrz, ale także w środku. Wyciągam masło z wieczora. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka z cukrem i ubij mikserem na puszystą pianę. Jeśli chcesz, możesz oprócz zwykłego cukru dodać jeszcze 1/2 łyżeczki.cukier waniliowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj miękkie masło o temperaturze pokojowej i ponownie ubij. Ubijanie przez długi czas, aby uzyskać jednorodność, nie jest tego warte - nadal tego nie osiągniesz, a jajka można mocno pokonać, a ciasto nie wzrośnie tak, jak powinno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do ciasta. Wymieszaj wszystko mikserem z małą prędkością.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinno uzyskać miękkie, pachnące, jednorodne ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Możesz użyć dowolnych owoców do smaku: jabłek, gruszek, brzoskwiń, nektarynek. Wziąłem różne morele i śliwki. Oprócz moreli wziąłem również śliwki na kwaśność. Dokładnie umyj i osusz wszystkie owoce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cukier wymieszaj z cynamonem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój morele na pół i usuń pestki. Możesz zostawić owoce w postaci połówek lub pokroić je na ćwiartki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ze śliwek usuń również pestki i pokrój miąższ w kliny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż ciasto do naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem i wysmarowanego olejem roślinnym. Możesz użyć średnicy formy od 20 do 26 cm im mniejsza średnica formy, tym wyższe będzie twoje ciasto. Mam średnicę 20 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż śliwki i morele na cieście. Możesz po prostu równomiernie wylać mieszankę owoców na wierzch lub zrobić określony wzór.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp owoce mieszanką cukru cynamonowego. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40-45 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika. Jeśli owoce zaczną ciemnieć, a ciasto nie jest jeszcze gotowe, przykryj formę folią.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, lekko ostudź i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy