skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Jajka i masło powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Lepiej jest uzyskać masło w ciągu 2-3 godzin, aby całkowicie rozmroziło się nie tylko na zewnątrz, ale także w środku. Wyciągam masło z wieczora. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Połącz jajka z cukrem i ubij mikserem na puszystą pianę. Jeśli chcesz, możesz oprócz zwykłego cukru dodać jeszcze 1/2 łyżeczki.cukier waniliowy.
Krok 3:
Dodaj miękkie masło o temperaturze pokojowej i ponownie ubij. Ubijanie przez długi czas, aby uzyskać jednorodność, nie jest tego warte - nadal tego nie osiągniesz, a jajka można mocno pokonać, a ciasto nie wzrośnie tak, jak powinno.
Krok 4:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do ciasta. Wymieszaj wszystko mikserem z małą prędkością.
Krok 5:
Powinno uzyskać miękkie, pachnące, jednorodne ciasto.
Krok 6:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Możesz użyć dowolnych owoców do smaku: jabłek, gruszek, brzoskwiń, nektarynek. Wziąłem różne morele i śliwki. Oprócz moreli wziąłem również śliwki na kwaśność. Dokładnie umyj i osusz wszystkie owoce.
Krok 7:
Cukier wymieszaj z cynamonem.
Krok 8:
Pokrój morele na pół i usuń pestki. Możesz zostawić owoce w postaci połówek lub pokroić je na ćwiartki.
Krok 9:
Ze śliwek usuń również pestki i pokrój miąższ w kliny.
Krok 10:
Włóż ciasto do naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem i wysmarowanego olejem roślinnym. Możesz użyć średnicy formy od 20 do 26 cm im mniejsza średnica formy, tym wyższe będzie twoje ciasto. Mam średnicę 20 cm.
Krok 11:
Połóż śliwki i morele na cieście. Możesz po prostu równomiernie wylać mieszankę owoców na wierzch lub zrobić określony wzór.
Krok 12:
Posyp owoce mieszanką cukru cynamonowego. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40-45 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika. Jeśli owoce zaczną ciemnieć, a ciasto nie jest jeszcze gotowe, przykryj formę folią.
Krok 13:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, lekko ostudź i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g