skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gniazda z mięsem mielonym w piekarniku z grzybami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można przyjmować z dowolnego rodzaju mięsa. Może to być wieprzowina, kurczak, wołowina lub połączone mięso mielone. Będę gotować z wieprzowiną. Najlepiej samemu ugotować mięso mielone, ale jeśli nie ma takiej możliwości, możesz kupić gotowe.
Krok 2:
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, solą i przyprawami, aż będzie gładkie. Ubij trochę masę mięsną na dnie miski, aby mięso mielone stało się gęstsze. Dzięki temu gniazda nie rozpadną się podczas pieczenia.
Krok 3:
Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
Krok 4:
Dobrze opłucz grzyby pod bieżącą wodą, osusz i niezbyt drobno posiekaj.
Krok 5:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekaną cebulę. Smaż przez minutę, aż będzie półprzezroczysty. Następnie dodaj grzyby na patelnię. Wszystko wymieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 5-7 minut. W tym czasie cała wilgoć wyparuje, a grzyby zmniejszą się.
Krok 6:
Drobno posiekaj lub zetrzyj ogórki kiszone. Połącz smażone grzyby i ogórki. Dodaj ser twarogowy. Możesz dodać trochę soli, ale pamiętaj, że ogórki są słone. Wymieszaj wszystko.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Z mięsa mielonego uformuj małe kulki i zrób w nich wgłębienie.
Krok 8:
W każdym gnieździe mięsnym umieść przygotowane nadzienie. Im więcej nadzienia się zmieści,tym smaczniejszy będzie. Umieść gniazda mięsne w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 do 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 9:
Gotowe gniazda lekko się zrumienią. Sok zostanie uwolniony z mięsa i częściowo upieczony. Wyjmij gotowe danie z piekarnika, ułóż na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g