Clafouti z wiśniami

najdelikatniejszy francuski deser-jagody w słodkim cieście! Clafouti to skrzyżowanie zapiekanki, ciasta i omletu. Ciasto do jego przygotowania jest bardzo podobne do naleśnika. Tradycyjnie Clafoutis gotowano z wiśniami, ale można go również upiec z innymi jagodami lub owocami.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 76 % 39 g
212 kcal
IG: 62 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie. Ten przepis ma na celu przygotowanie ciasta wieczorem i upieczenie go rano. Upiekłam połowę porcji. Wiśnie można przyjmować zarówno świeże, jak i mrożone, po rozmrożeniu. Zamiast wanilii możesz dodać wanilinę lub cukier waniliowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść wiśnie na sicie ustawionym nad miską. Wlej nalewkę na wiśnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mąkę i cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cienkim strumieniem wlej śmietanę do mieszanki mąki. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajka i żółtka. Dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj zawartość wanilii do ciasta. Wymieszać. Ciasto jest gotowe. Włóż ciasto do lodówki na 8 godzin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj formularz. Aby to zrobić, dobrze posmaruj spód i boki kawałkiem masła. Następnie posyp je mieszanką mąki i cukru. Strząśnij nadmiar. Wyjmij formę do lodówki również na 8 godzin.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 8 godzinach wyjmij ciasto. Wlej do niego sok z wiśni, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wlać do formy do ciasta o grubości palca. Włóż formę do piekarnika na 5-7 minut, ciasto powinno lekko "chwycić".

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż wszystkie wiśnie na lekko upieczonym cieście.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wylej resztki ciasta na wierzch.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wróć formę do piekarnika i piecz przez 15 minut w 200°C, a następnie przez kolejne 35-40 minut w 180°C.

gotowe Clafoutis można podawać zarówno na ciepło, jak i całkowicie schłodzone. W razie potrzeby można go posypać cukrem pudrem.
Clafouti smakuje cudownie! Bardzo delikatne ciasto! To nie jest babeczka, ciasto, omlet, ale naprawdę coś pomiędzy.
Clafoutis można również przygotować bez ośmiogodzinnego leżakowania ciasta. Natychmiast zagnieść - natychmiast upiec.
we Francji Clafoutis gotuje się z wiśniami lub wiśniami, które nie mają usuniętych pestek. A te pestki nadają Clafouti aromat migdałów ze względu na zawartą w nich substancję.
zamiast śmietany możesz bezpiecznie wziąć mleko, większość przepisów jest z nim. Ale ze śmietaną Clafouti okazuje się znacznie delikatniejszy!
jagody będą bardzo smaczne z truskawkami, a owoce z brzoskwiniami i gruszkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal / 100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Strąk wanilii - 287   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Nalewka - 248   kcal/100g

Podobne przepisy