ciasto szachowe

Spróbuj ciasta szachowego-objadanie się brzuszkiem i oczkiem! Wygląda bardzo pięknie!
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 33 % 22 g
węglowodany 59 % 39 g
377 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasto szachowe, potrzebujesz: mąki 480 g, cukru 550 g, oleju roślinnego 300 ml, mleka 420 ml, proszku kakaowego 60 g, proszku do pieczenia 4,5 łyżeczki, ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki, soli 1 łyżeczka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Musisz upiec 4 ciasta - 2 waniliowe i 2 czekoladowe. Aby to zrobić, posmaruj olejem roślinnym wnętrze naczyń do pieczenia i posyp mąką. Strząśnij nadmiar mąki i odstaw na razie formy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj proszek do pieczenia lub proszek do pieczenia do mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj i przesiaj przez sito.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać do miski do wyrabiania ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cukier.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej olej roślinny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj jajka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej mleko.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij ręcznie lub mikserem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto musi być płynne i jednorodne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podziel równo na 2 naczynia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj ekstrakt waniliowy do jednego naczynia z ciastem. Wymieszać. Ciasto na 2 ciasta waniliowe jest gotowe.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Do ciast czekoladowych potrzebny jest proszek kakaowy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przesiać przez sito.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj do drugiego naczynia z ciastem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wymieszaj.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wlej ciasto do foremek.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    I piecz do miękkości.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Najlepiej osobno, aby nie mieszać smaków. Ale możesz to wszystko razem!

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Odstaw gotowe ciasta na ciasto do ostygnięcia.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    W międzyczasie możesz przygotować szablon do wycinania szczegółów ciasta z ciast. Aby to zrobić, na kartce papieru narysuj okrąg ołówkiem wokół naczynia do pieczenia.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Zaznacz środkiem okręgu linijką i podziel promień tymi samymi znakami na 3 równe części. Narysuj koła o mniejszych promieniach zaznaczonych od środka dużego koła za pomocą kompasu.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Złóż liść na pół w środku kół.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    I wytnij kształt jak na zdjęciu.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Przygotuj schłodzone ciasta do cięcia na części-odetnij niepotrzebne blaty.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Wykonaj następujące czynności ze wszystkimi ciastami.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Umieść szablon na środku.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Zabezpiecz na przykład wykałaczkami.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Pokrój ciasto w kółko od wewnątrz

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    I na zewnątrz szablonu.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Takie szczegóły będą

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Do montażu ciasta szachowego.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    I kolejnym ważnym szczegółem jest przygotowanie masła czekoladowego (lukier) poprzez dokładne wymieszanie.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Teraz możesz rozpocząć montaż, na przykład z czekoladowym dużym kołem.

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    Posmaruj wnętrze olejem.

  39. Krok 39:

    Krok 39.

    Włóż średni waniliowy okrąg do dużego czekoladowego koła.

  40. Krok 40:

    Krok 40.

    Posmaruj wnętrze waniliowego koła olejem.

  41. Krok 41:

    Krok 41.

    I włóż do niego czekoladowy dysk.

  42. Krok 42:

    Krok 42.

    To samo dla wszystkich innych szczegółów.

  43. Krok 43:

    Krok 43.

    W ten sposób. Etap poziomego montażu części jest zakończony.

  44. Krok 44:

    Krok 44.

    Do montażu pionowego-tym samym masłem czekoladowym

  45. Krok 45:

    Krok 45.

    Równomiernie posmaruj pasiasty dysk.

  46. Krok 46:

    Krok 46.

    Na górze zainstaluj drugi dysk.

  47. Krok 47:

    Krok 47.

    I powtórz z resztą dysków - posmaruj olejem i umieść je jeden na drugim.

  48. Krok 48:

    Krok 48.

    Teraz posmaruj powstałe ciasto ze wszystkich stron tym samym olejem!

  49. Krok 49:

    Krok 49.

    I umieść powstały cylinder w lodówce, aby ostygł na 2 godziny.

  50. Krok 50:

    Krok 50.

    Udekoruj ciasto czymś przed podaniem! Czy to na przykład chipsy czekoladowe, cukier puder czy kandyzowane owoce. Miłej herbaty dla całej firmy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal / 100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło czekoladowe - 642   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy