skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto szachowe, potrzebujesz: mąki 480 g, cukru 550 g, oleju roślinnego 300 ml, mleka 420 ml, proszku kakaowego 60 g, proszku do pieczenia 4,5 łyżeczki, ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki, soli 1 łyżeczka.
Krok 2:
Musisz upiec 4 ciasta - 2 waniliowe i 2 czekoladowe. Aby to zrobić, posmaruj olejem roślinnym wnętrze naczyń do pieczenia i posyp mąką. Strząśnij nadmiar mąki i odstaw na razie formy.
Krok 3:
Przygotuj mąkę.
Krok 4:
Dodaj proszek do pieczenia lub proszek do pieczenia do mąki.
Krok 5:
Dodaj sól.
Krok 6:
Wymieszaj i przesiaj przez sito.
Krok 7:
Wlać do miski do wyrabiania ciasta.
Krok 8:
Dodaj cukier.
Krok 9:
Wlej olej roślinny.
Krok 10:
Dodaj jajka.
Krok 11:
Wlej mleko.
Krok 12:
Ubij ręcznie lub mikserem.
Krok 13:
Ciasto musi być płynne i jednorodne.
Krok 14:
Podziel równo na 2 naczynia.
Krok 15:
Dodaj ekstrakt waniliowy do jednego naczynia z ciastem. Wymieszać. Ciasto na 2 ciasta waniliowe jest gotowe.
Krok 16:
Do ciast czekoladowych potrzebny jest proszek kakaowy.
Krok 17:
Przesiać przez sito.
Krok 18:
Dodaj do drugiego naczynia z ciastem.
Krok 19:
Wymieszaj.
Krok 20:
Wlej ciasto do foremek.
Krok 21:
I piecz do miękkości.
Krok 22:
Najlepiej osobno, aby nie mieszać smaków. Ale możesz to wszystko razem!
Krok 23:
Odstaw gotowe ciasta na ciasto do ostygnięcia.
Krok 24:
W międzyczasie możesz przygotować szablon do wycinania szczegółów ciasta z ciast. Aby to zrobić, na kartce papieru narysuj okrąg ołówkiem wokół naczynia do pieczenia.
Krok 25:
Zaznacz środkiem okręgu linijką i podziel promień tymi samymi znakami na 3 równe części. Narysuj koła o mniejszych promieniach zaznaczonych od środka dużego koła za pomocą kompasu.
Krok 26:
Złóż liść na pół w środku kół.
Krok 27:
I wytnij kształt jak na zdjęciu.
Krok 28:
Przygotuj schłodzone ciasta do cięcia na części-odetnij niepotrzebne blaty.
Krok 29:
Wykonaj następujące czynności ze wszystkimi ciastami.
Krok 30:
Umieść szablon na środku.
Krok 31:
Zabezpiecz na przykład wykałaczkami.
Krok 32:
Pokrój ciasto w kółko od wewnątrz
Krok 33:
I na zewnątrz szablonu.
Krok 34:
Takie szczegóły będą
Krok 35:
Do montażu ciasta szachowego.
Krok 36:
I kolejnym ważnym szczegółem jest przygotowanie masła czekoladowego (lukier) poprzez dokładne wymieszanie.
Krok 37:
Teraz możesz rozpocząć montaż, na przykład z czekoladowym dużym kołem.
Krok 38:
Posmaruj wnętrze olejem.
Krok 39:
Włóż średni waniliowy okrąg do dużego czekoladowego koła.
Krok 40:
Posmaruj wnętrze waniliowego koła olejem.
Krok 41:
I włóż do niego czekoladowy dysk.
Krok 42:
To samo dla wszystkich innych szczegółów.
Krok 43:
W ten sposób. Etap poziomego montażu części jest zakończony.
Krok 44:
Do montażu pionowego-tym samym masłem czekoladowym
Krok 45:
Równomiernie posmaruj pasiasty dysk.
Krok 46:
Na górze zainstaluj drugi dysk.
Krok 47:
I powtórz z resztą dysków - posmaruj olejem i umieść je jeden na drugim.
Krok 48:
Teraz posmaruj powstałe ciasto ze wszystkich stron tym samym olejem!
Krok 49:
I umieść powstały cylinder w lodówce, aby ostygł na 2 godziny.
Krok 50:
Udekoruj ciasto czymś przed podaniem! Czy to na przykład chipsy czekoladowe, cukier puder czy kandyzowane owoce. Miłej herbaty dla całej firmy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal / 100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło czekoladowe - 642 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g