skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tego przepisu przygotowujemy wszystkie niezbędne produkty, mierząc ich odpowiednią ilość.
Krok 2:
Teraz wymyślimy, jak upiec Duńskie ciasteczka? Więc robimy ciasto. Przesiej mąkę. Dodaj do niego stopione masło, cukier i skórkę z cytryny, startą na drobnej tarce. Przed usunięciem skórki z cytryny cytrynę należy umyć i przytrzymać przez chwilę we wrzącej wodzie, aby skórka nie była gorzka i lepiej ją usunąć.
Krok 3:
Teraz wszystko dokładnie wymieszaj łyżką w okruchy.
Krok 4:
Wlej mleko do szklanki lub małej głębokiej miski i wbij tam jajko. Lepiej jest wziąć jajko domowe, z charakterystycznym pomarańczowym żółtkiem - z takimi jajkami każde ciasto okazuje się znacznie smaczniejsze. Wszystko dobrze wymieszaj widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Wlej mieszankę mleka do mąki. Zaczynamy wyrabiać ciasto łyżką lub silikonową szpatułką, aż zgęstnieje.
Krok 6:
Przenosimy grudkę mąki z miski na powierzchnię roboczą, którą należy lekko posypać mąką. Aby to zrobić, możesz użyć stołu lub maty silikonowej, na której bardzo wygodnie jest pracować. Kontynuujemy ugniatanie. Z gotowego ciasta tworzymy Kolobok, przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut - każde ciasto do pieczenia tego wymaga.
Krok 7:
Z wypoczętego ciasta tworzymy kiełbasę o średniej średnicy - od tego będzie zależeć rozmiar ciasteczka. Dzielimy go na kawałki średniej wielkości, zwijamy z nich zgrabne kulki i posypujemy je trochę mąką.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni, rozłóż półfabrykaty na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę do pieczenia i kroimy każdą piłkę na dwie połówki. Ciasteczka ponownie kładziemy na blasze do pieczenia płaską stroną do dołu i pieczemy przez 20-30 minut.
Krok 9:
Gotowość ciasteczek zależy od ich rumianego koloru. Jeszcze gorące ciasteczka posypujemy obficie cukrem pudrem.
Krok 10:
po wyjściu otrzymasz aromatyczne ciasteczka o niezapomnianym smaku. Możesz zanurzyć się w herbacie, tak jak wszyscy robiliśmy to jako Dzieci. Ciesz się smakiem tego wypieku każdego dnia tygodnia-bez powodu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g