skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Lepiej przygotować części z mastyksu z wyprzedzeniem, na przykład dzień wcześniej. Więc wyschną i lepiej utrzymają swój kształt. W przypadku twarzy paravosik należy wyciąć dwa koła i zwinąć trzy kulki - nos i policzki. Umieść kulki na swoich miejscach na okręgu twarzy, a zamiast oczu wykonaj wgłębienia.
Krok 2:
W drugim okręgu zrób wgłębienia w tym samym miejscu oczu i pogłęb je nieco pod policzkami. Połóż drugi krąg twarzy na pierwszym.
Krok 3:
Wypoziomuj dobrze i delikatnie.
Krok 4:
Zarysuj usta.
Krok 5:
Z mastyksu zrób oczy, usta i brwi i umieść wszystko na swoim miejscu. Przyklej pasek mastyksu wzdłuż krawędzi.
Krok 6:
W przypadku kół Wytnij 6 kółek z mastyksu.
Krok 7:
Wytnij również 6 felg na koła z mastyksu.
Krok 8:
Wytnij cienkie paski i przyklej koła jako szprychy do koła.
Krok 9:
Przytnij miejsce, w którym przecinają się paski.
Krok 10:
Przyklej środek i obręcz koła.
Krok 11:
Koła można dodatkowo ozdobić w środku małym kółkiem.
Krok 12:
Zrób gwizdek i komin paravosik z mastyksu.
Krok 13:
Uformuj pozostałe małe części - okna, bufory itp.
Krok 14:
Upiec biszkopt. Ostudzić. Pokrój wzdłuż na dwie części.
Krok 15:
Wytnij z biszkoptu półfabrykaty o wymiarach 23 na 17 cm.
Krok 16:
Rozłóż podstawę, wykonaj boki, aby podeprzeć wypełnienie.
Krok 17:
Nasączyć syropem cukrowym. Posmaruj dżemem wiśniowym.
Krok 18:
Rozłóż krem, dodaj jagody i pianki.
Krok 19:
Nałóż trochę więcej kremu na wierzch, wygładź.
Krok 20:
Powtórz procedurę ponownie z ciastem tego samego rozmiaru. Następnie z mniejszym ciastem, ale nie mniejszym niż połowa długości podstawy.
Krok 21:
Syrop, dżem, śmietana, jagody, Pianki i ciasto na wierzchu. I tak dwa razy.
Krok 22:
A na górze dwie ostatnie warstwy ciasta są dwa razy krótsze niż podstawa.
Krok 23:
W przypadku cylindra silnika wyciąć trzy koła z herbatnika. Podziel jedno koło na pół.
Krok 24:
Zszyj koła kremem i umieść na miejscu cylindra silnika.
Krok 25:
Posmaruj całe ciasto kremem pod mastyksem. Włóż ciasto do lodówki, aż krem stwardnieje.
Krok 26:
Rozwałkuj naleśnik mastyksowy o wystarczającej wielkości. Przykryj mastyksem paravozik i dobrze wygładź na wszystkich zakrętach i narożnikach.
Krok 27:
Przyklej twarz i elementy poszycia z przodu paravosik.
Krok 28:
U podstawy na całym obwodzie paravosik najpierw przyklej czarny pasek mastyksu, nad nim czerwony.
Krok 29:
Na górze cylindra silnika przyklej 4 czerwone paski.
Krok 30:
Przyklej wszystkie małe części na swoich miejscach-koła, okna.
Krok 31:
Bufor z przodu.
Krok 32:
Tylne bufory.
Krok 33:
Wsporniki z przodu.
Krok 34:
Wytnij w cylindrze u góry dwa otwory na trąbkę i gwizdek.
Krok 35:
Umieść gwizdek i rurę w otworach. W razie potrzeby umieść świąteczną cyfrę na dachu paravosik mzhno. Paravosik jest gotowy, aby stanąć na torach i rzucić się w usta młodych maszynistów! Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Marshmallow - 304 kcal/100g
- Pianki w czekoladzie - 396 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Zagęszczacz - 0 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g